Nagyvilág

Ez történt 2023-ban a világon LMBTQ jogok terén

2023 minden szempontból mozgalmas év volt, az LMBTQ jogok terén is számos változás történt a világban. Összeszedtük a legfontosabb történéseket.

Európa

folianelkul@Instagram
folianelkul@Instagram

Magyarországon tovább folytatódott a kormány melegellenes kampánya, a legnagyobb port kavart hír a „gyermekvédelmi” törvény miatti tömeges könyvfóliázás volt, amely ellen tiltakozó akciók kezdődtek a civilek körében.

Olaszországban a jobboldali Giorgia Meloni kormányra kerülésével elkezdték megsemmisíteni a meleg párok gyerekeinek anyakönyvi kivonatát.

Oroszországban egyre nagyobb mértékben korlátozták az LMBTQ közösség jogait, elkezdett melegbárokban razziázni a rendőrség, és a legfelsőbb bíróság szélsőségesnek nyilvánította az „LMBTQ mozgalmat”, effektíve ellehetetlenítve mindenfajta szerveződést a közösség tagjai számára.

A sok negatívum mellett pozitív dolgok is történtek tavaly, Észtország igent mondott a házassági egyenlőségre, Lengyelországban LMBTQ-barát kormány alakult, az anglikán egyház pedig megáldotta az első azonos nemű párt.

Amerika

Peru Lima pride
Fotó: Yssa Olivencia, cc-by-sa-4.0

Az Amerikai Egyesült Államokban tovább romlott a közösség helyzete, riasztó mértékben nőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma és minden eddiginél több LMBTQ tartalmú könyvet tiltottak be iskolákban és könyvtárakban. A legnagyobb visszaesést a transz jogok terén tapasztalták. Ráadásul a képviselőház élére nyíltan homofób politikus került.

Peruban a limai bíróság elrendelte, hogy az azonos nemű párok külföldön kötött házasságának bejegyzését meg kell kezdeni az állami regiszterekben.

Brazíliában a legfelsőbb bíróság legújabb döntése a homofób gyűlöletbeszédet ugyanolyan jogi szintre emeli, mint a rasszista gyűlöletbeszédet, amely Brazíliában már eddig is börtönbüntetéssel volt büntethető.

Ázsia

Surendra Pandey és Maya Gurung mutatja házassági anyakönyvi kivonatát Nepálban. Fotó: BBC

Kezdjük a jó hírekkel: Nepál bevezette az egyenlő házasságot, és az első pár már ki is mondta a boldogító igent. Hongkongban bíróság mondta ki, hogy az állam köteles valamilyen módon elismerni az azonos nemű párokat, még ha az egyenló házasságot nem is vezetik be. Tajvanon, ahol már megvalósult az egyenló házasság, most lehetővé tették az azonos nemű párok számára az örökbefogadást is. Thaiföldön arról döntöttek, hogy a parlament elé kerül az azonos nemű párok házasságáról szóló törvényjavaslat.

Dél-Koreában ugyanakkor súlyosan sérültek az LMBTQ közösség tagjainak jogai, a bíróság szerint továbbra is büntethetők a meleg katonák, a helyi önkormányzatok pedig pride felvonulásokat igyekeztek megakadályozni. A Közel-Keleten arról érkezett hír, hogy Irak bevezetné a halálbüntetést a melegekre.

Afrika

Biggie, Uganda. Fotó: Robin Hammond

Ugandában 2023 májusában lépett életbe az a jogszabály, amely akár halálbüntetést is kiszabhat „súlyos homoszexuális cselekmény” esetében. A szomszédos Kenyában a hatóságok hasonló intézkedéseket fontolgatnak az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolat további büntetése érdekében. Tanzánia és Dél-Szudán is ezt tervezi.

Ugyanakkor Mauritius 185 év után dekriminalizálta a homoszexualitást,  Namíbia pedig elkezdte elismerni az azonos nemű párok által kötött házasságok egy részét.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin