Nagyvilág

Namíbia mostantól elismeri az azonos nemű párok által kötött házasságok egy részét

Namíbia legfelsőbb bírósága kedden úgy döntött, hogy a kormánynak el kell ismernie azon azonos nemű párok házasságát, akik olyan országokban kötöttek házasságot, ahol ez legális, annak ellenére, hogy az azonos neműek házassága Namíbiában továbbra is illegális – számol be a Reuters.

A döntés, amely vegyes reakciókat váltott ki a társadalmilag konzervatív országban, éles ellentétben áll az ugandai fejleményekkel, ahol a világ egyik legdurvább LMBTQ-ellenes törvénye hamarosan hatályba lép.

A namíbiai döntés apropója egy német nő ügye, aki egy namíbiai nőt vett feleségül Németországban, és egy dél-afrikai férfi ügye, aki egy namíbiai férfit vett feleségül Dél-Afrikában – a kontinens egyetlen olyan országában, amely engedélyezi az azonos neműek házasságát. Mindketten tartózkodási kérelmet nyújtottak be a délnyugat-afrikai országban.

Az állam eredetileg megtagadta a nem namíbiai házastársak tartózkodási jogát az országban, arra hivatkozva, hogy házasságukat Namíbiában nem lehet elismerni. Ez késztette őket arra, hogy jogi lépéseket tegyenek.

A minisztérium azon döntése, hogy kizárja a házastársakat az érvényesen megkötött azonos neműek házasságából sérti mindkettőjük méltósághoz és egyenlőséghez való jogát” – érvelt a Legfelsőbb Bíróság.

A belügyminisztérium szóvivője nem reagált azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Linda Baumann melegjogi aktivista üdvözölte a döntést, mint a helyes irányba tett lépést. „A mai ítélet egyértelműen jelzi, hogy Namíbia az ország sokszínűségének elismerése felé halad, függetlenül az emberek politikai vagy társadalmi beállítottságától” – mondta.

Egy ellenzéki politikai párt, a Namíbiai Gazdasági Szabadságharcosok azonban azt állítja, hogy a Legfelsőbb Bíróság idegen kulturális nézeteket kényszerít a namíbiaiakra, visszhangozva ezzel az LMBTQ-jogok más afrikai ellenzőinek fő érvét, miszerint e jogok „nem afrikaiak”.

Namíbiában a férfiak közötti szexuális érintkezés bűncselekménynek számít, bár a törvényt ritkán érvényesítik.

Namíbiához hasonlóan sok más afrikai ország még mindig tiltja az azonos neműek szexuális kapcsolatát, a párokat sokszor szabadságvesztés, de minimum nyilvános megvetés fenyegeti.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin