Nagyvilág

Drasztikusan megnőtt a betiltott könyvek száma az USA-ban

 

A PEN America felmérése szerint tavaly óta 33%-kal nőtt a betiltott könyvek száma az Egyesült Államokban. Még ennél is sokkolóbb adat, hogy az iskolákból és könyvtárakból száműzött olvasmányok száma csaknem 400%-kal nőtt.

A felmérés megállapította, hogy Floridában történt a könyvbetiltások mintegy 40%-a. Abban az államban, ahol egymást érik a melegellenes törvényjavaslatok. Még a hagyományosan konzervatív Texast is kétszeresen felülmúlták ezzel az adattal.

A PEN America 2021 júliusában kezdte számon tartani a betiltott könyveket, és azóta több mint 6000 esetet találtak. Az idei tanévre 3362 könyvtiltás született, amely 1557 könyvet érint, mintegy 1480 alkotótól. Nem meglepő módon a legtöbb betiltott könyv LMBTQ témájú, és a betiltott alkotások 75%-a gyerekeknek vagy tiniknek szól.

Nagyon sokszor az érintett intézmények öncenzúrázást hajtanak végre, homályosan megfogalmazott helyi rendeletek és agresszívan lobbizó csoportok miatt. Suzanne Nossel, a PEN America igazgatója szerint ez egy rendkívül káros gyakorlat.

„A könyvbetiltó mozgalom egyre súlyosabb károkat okoz. Még több gyerek veszíti el a könyvekhez való hozzáférést, még több könyvtár vesz le szerzőket a polcokról, és a szabad véleménynyilvánítás ellenzői minden eddiginél keményebben próbálják hatalmukat a diákok egésze felett érvényesíteni. Azok, akik a történetek és eszmék elnyomására törnek, csatatérré változtatják iskoláinkat, súlyosbítják a pandémiát követő tanulási zavarokat, kiszorítják a tanárokat az osztályteremből, és megtagadják az olvasás örömét gyermekeinktől. Azzal, hogy egy felnövekvő nemzedéket megfosztanak az olvasás szabadságától, ezek a tilalmak demokráciánk alapjait emésztik fel” – mondja Nossel.

A szervezet arra buzdít mindenkit, hogy álljon ki az olvasás szabadsága mellett a #FreeTheBooks hashtaggel. Az USA-ban országszerte diákmozgalmak szerveződnek a könyvek betiltása ellen.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin