Nagyvilág

Mérföldkőnek számító ítélet született Törökországban a gyűlöletbeszéd kapcsán

 

Mérföldkőnek számító ítéletet hozott a török alkotmánybíróság egy transznemű nő ügyében, aki gyűlöletbeszéd miatt fellebbezett – írja az MLSA jogvédő szervezet, akik a nő képviseletét látták el.

Az alkotmánybíróság ítélete szerint az alacsonyabb szintű bíróság megsértette Efruz Kaya jogait, amikor elutasította az őt célzó homofób tartalmak eltávolítására vonatkozó kérelmét.

Kaya – akiről egyébként a BBC is forgatott öt évvel ezelőtt, mint Törökország első nyíltan transznemű joghallgatójáról – egy civil szervezet munkatársa. 2019-ben szerepelt egy videóban a transz emléknap alkalmából, amit követően több konzervatív török újság is sértő, rágalmazó cikkeket jelentetett meg róla, melyekben „deviánsnak” és „perverznek” titulálták, pusztán a szexuális irányultsága és a transznemű volta miatt.

A nő ekkor bírósághoz fordult, és kérte, hogy a bíróság tiltsa meg a hozzáférést a cikkekhez. Az alsóbbrendű bíróság elutasította a kérelmét, ekkor fordult az alkotmánybírósághoz.

Az ítélet elismeri, hogy Kaya blokkolási kérelmének elutasítása sértette az emberi jogok európai egyezményének 8. cikke által védett jogait, amely biztosítja a magán- és családi élet tiszteletben tartását. Egyszersmind a bíróság elrendelte a szóban forgó újságcikkek elérhetetlenné tételét és nem vagyoni kártérítésként 10 000 lírát (111 000 forint) is megítélt a nőnek.

Törökországban széles körben elterjedt a homofóbia és a transzfóbia. Bár nincsenek hivatalos adatok, Törökország lecsúszott az ILGA által közzétett LMBTQ jogi indexen. Tavaly a 47. helyen állt a régió 49 országa közül.

A legújabb felmérések szerint tízből kilenc queer török ember tapasztal rendszeresen online bántalmazást, a hatalmon lévő iszlamista, konzervatív kormányt támogató sajtótermékek pedig rendszeresen megalázó, sértő és rágalmazó kifejezéseket használnak az LMBTQ közösség tagjaira.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin