Nagyvilág

A parlament elé kerül az egyenlő házasság Thaiföldön

 

Szettha Thaviszin thai miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a kabinet elfogadta az egyenlő házasságról szóló törvényjavaslatot, így az már decemberben a parlament elé kerül – írja a Reuters.

Thaiföldet általában az LMBTQ-közösség egyik paradicsomaként szokás emlegetni. Ráadásul világszerte népszerűek a thai BL (boys’ love) televíziós sorozatok, melyek a turizmusra is hatással vannak. Aktivisták szerint azonban az országban a jogszabályok továbbra is diszkriminatívak és nem tükrözik a változó társadalmi igényeket.

Amennyiben a parlament igennel szavaz a törvényjavaslatra és királyi jóváhagyást is kap, Thaiföld lehet a harmadik ázsiai ország Tajvan és Nepál után, ahol az azonos nemű párok házasodhatnak majd.

Thaiföldön tavaly már szóba került a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házassági egyenlőség is, ám akkor a parlament végül nem szavazott a kérdésekben.

Az idei májusi választások során a győztes kormánypárt és az ellenfelei is kampányoltak az egyenlő házassággal. Szettha korábban azt is nyilatkozta, hogy szeretné, ha Bangkokban rendeznék a World Pride-ot 2028-ban.

Bangkokban egyébként júniusban tartották meg a második hivatalos pride felvonulást. Több mint 50 ezer ember vett részt rajta, köztük prominens politikusok is. A résztvevők száma duplája volt a tavalyi eseménynek.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin