Nagyvilág

Namíbia bírósága szerint alkotmányellenes a homoszexualitás büntetése

 

Namíbia legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek ítélte azt a törvényt, mely bünteti a férfiak közötti szexuális kapcsolatot – írja a France24.

A bíróság az LMBTQ jogvédő csoportok által üdvözölt döntésében „alkotmányellenesnek és érvénytelennek” nyilvánította a „szodómiára” és a „természetellenes szexuális bűncselekményre” vonatkozó törvényeket.

„Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy egy olyan demokratikus társadalomban, mint a miénk… észszerűen indokolható egy tevékenység bűncselekménnyé nyilvánítása csak azért, mert az állampolgárok egy része, esetleg többsége elfogadhatatlannak tartja azt” – áll a bírósági ítéletben.

A homoszexualitást büntető törvény 1927-re vezethető vissza és azután is érvényben maradt az országban, hogy az 1990-ben függetlenné vált.

„Ennek a döntésnek köszönhetően többé nem érzem magam menekülő bűnözőnek a saját országomban pusztán azért, mert az vagyok, aki vagyok” – mondta Friedel Dausab aktivista, aki az ügyet a bíróságra vitte.

A Namíbiai Egyenlő Jogokért Mozgalom a bíróságon követte figyelemmel az eseményeket, majd a döntést követően a Facebook-oldalán azt írta, „Üdvözlünk Namíbiában – egy szabadnak született Namíbiában”.

Tavaly a legfelsőbb bíróság két azonos nemű pár javára is ítélt, ahol a namíbiai fél külföldön kötött házasságot külföldi párjával, de frigyüket nem akarták elismerni az afrikai államban.

Afrikában sok országban még az LMBTQ embereket diszkrimináló gyarmati törvények vannak érvényben, annak ellenére, hogy a gyarmatosítók, mint az Egyesült Királyság, Franciaország vagy Portugália már rég kivezették ezeket a törvényeket.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin