Nagyvilág

Melegbárokban razziázik az orosz rendőrség

fotó: Ziran Ling on Unsplash

Az orosz rendőrség moszkvai melegbárokban, szaunákban, LMBTQ-barát szórakozóhelyeken tartott egyszerre razziát – egy nappal azután, hogy az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére a legfelsőbb bíróság „szélsőséges szervezetnek” nyilvánította és betiltotta „a nemzetközi LMBTQ mozgalmat”.

Helyi forrásokra hivatkozva a Szabad Európa arról ír, hogy az egyik moszkvai klubban az LMBTQ közösség számára szervezett parti zajlott, amin mintegy 300-an vettek részt. A helyszínen a rendőrség ellenőrizte a jelenlévők iratait, majd lefényképezték azokat, mielőtt elengedték a vendégeket.

Ahogy itt, úgy a hatóságok két további szórakozóhelyen is – egy másik bárban és egy szaunában – kábítószert kerestek hivatalosan. Bárt kábítószert nem találtak, a szaunát átkutató maszkos rendőrök a szemtanúk szerint mindenkit arccal a földre fektettek.

Eközben az ország második legnagyobb városában, Szentpéterváron már be is zárt a Central Station nevű melegbár, miután a törvényre hivatkozva nem bérelhetik tovább a szórakozóhelyet, közölte a klub a Vkontakte közösségi oldalon.

 

Miközben zajlanak a razziák, az továbbra sem világos, hogy mire vagy kire is vonatkozik az új szabályozás, mivel bár szélsőségesként betiltották, de szervezetként nem létezik olyan, hogy „nemzetközi LMBTQ mozgalom”. Márpedig a hatóságok szerint ez az állítólagos mozgalom társadalmi és vallási feszültségeket szít.

Jogvédők arra figyelmeztetnek, hogy az újonnan elfogadott jogszabály alapján nemcsak aktivisták, hanem akár a homofób erőszakot jelentők ellen is büntetőeljárás indulhat, ami akár 10 évig terjedő börtönbüntetést is jelenthet.

A legfelsőbb bírósági döntés és a rögtön megindult razziák ellentmondanak a hivatalos nyilatkozatoknak, amely szerint Oroszország nem alkalmaz hátrányos megkülönböztetést az LMBTQ emberekkel szemben és egyenlő jogokat biztosít számukra. Erre emlékeztetett az ítélet kihirdetése után Ada Blakewell, akit akarata ellenére egy éven át átnevelő terápiának vetették alá, hogy meggyőzzék arról, nem transznemű nő. „A gyakorlatban a bírósági ítélet életbelépése után után nem fogok tudni beszélni a konverziós terápiáról” – mondta a Reutersnek.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője újságíróknak azt mondta a szélsőséges szervezetté nyilvánításról, hogy a Kreml nem követi az ügyet és nem kommentálja azt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin