Nagyvilág

Ismét megszavazták Ugandában a világ legszigorúbb melegellenes törvényét

Uganda parlamentje elfogadta a világ egyik legszigorúbb melegellenes törvényjavaslatának nagyrészt változatlan módosítását, miután Yoweri Museveni elnök kérte, hogy az eredeti jogszabály egyes rendelkezésein változtassanak.

A négy módosítás ellenére a most elfogadott jogszabály megtartja a márciusban elfogadott eredeti szöveg legszigorúbb intézkedéseit. Ezek közé tartozik a halálbüntetés bizonyos azonos neműek közötti cselekményekért, valamint a homoszexualitás „népszerűsítéséért” kiszabható 20 év börtönbüntetés, ami az aktivisták szerint kriminalizálhatja az LMBTQ-állampolgárok jogaiért való kiállást.

Azt az intézkedést, amely a homoszexuális tevékenység bejelentésére kötelezte az embereket, úgy módosították, hogy csak akkor legyen kötelező a bejelentés, ha gyermekről van szó. Ennek elmulasztása öt év börtönbüntetéssel vagy 10 millió ugandai shilling (900 ezer forint) pénzbírsággal sújtható.

Bárki, aki „tudatosan engedi, hogy helyiségeit homoszexuális cselekményekre használják”, hét év börtönbüntetéssel néz szembe.

Museveni a múlt hónapban visszaküldte a törvényjavaslatot a parlamentnek, arra kérve a törvényhozókat, hogy töröljék a bejelentési kötelezettséget, és vezessenek be egy olyan rendelkezést, amely megkönnyíti a melegek „rehabilitációját”. A módosított törvényjavaslat nem tartalmazza az utóbbi rendelkezést.

Museveni, aki az LMBTQ-jogok harcos ellenzője, megtapsolta a törvényhozókat, amiért „elutasították az imperialisták nyomását”.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és számos nagyvállalat elítélte a törvényjavaslatot. Az ENSZ emberi jogi vezetője, Volker Türk „megdöbbentőnek és diszkriminatívnak” nevezte a jogszabályt.

A múlt hónapban a világ vezető tudósainak és akadémikusainak egy csoportja sürgette Musevenit, hogy vétózza meg a törvényjavaslatot, mondván, hogy „a homoszexualitás az emberi szexualitás normális és természetes része”.

A The Guardians beszámolója szerint 371 képviselő szavazott a módosított törvénytervezet mellett. Egyetlen kormánypárti képviselő, Fox Odoi-Oywelowo szavazott ellene, mondván, hogy az alkotmányba ütközik.

Museveninek 30 napja van arra, hogy vagy aláírja a jogszabályt, vagy visszaadja a parlamentnek újabb felülvizsgálatra, esetleg megvétózza azt, és erről tájékoztassa a parlament elnökét. A törvényjavaslat azonban az elnök jóváhagyása nélkül is törvényerőre emelkedik, ha másodszor is visszaküldi a parlamentnek.

Anita Among, a parlament elnöke elmondta: „Ma a parlament ismét bekerült Uganda, Afrika és a világ történelemkönyvébe, mert egyértelműen felvetette a homoszexualitás kérdését, az erkölcs kérdését, gyermekeink jövőjét és a családok védelmét„.

Arra kérte a képviselőket, hogy „maradjanak állhatatosak” elkötelezettségükben, hozzátéve, hogy „semmilyen megfélemlítés nem fog minket elrettenteni attól, amit tettünk. Maradjunk szilárdak„.

 

Retteg az ugandai queer közösség a kegyetlen homofób törvény elfogadása óta

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin