Nagyvilág

A dél-koreai bíróság szerint továbbra is büntethetők a meleg katonák

Dél-koreai katonák
Dél-koreai katonák. / Fotó: U.S. Army, Kim Jaewoong, Lee Jimin. Flickr. CC-BY-2.0

A dél-koreai alkotmánybíróság negyedszerre sem találta alkotmányba ütközőnek az azonos nemű katonák közötti szexuális kapcsolatot büntető törvényt – írja a Guardian.

A katonai büntetőtörvénykönyv 92-6-os paragrafusa szerint két évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok a katonák, akik között „anális közösülés” vagy „más erkölcstelen cselekedet” történik. Akkor is büntetést kapnak, ha a szexuális aktus beleegyezéssel történt és eltávozás ideje alatt, akár egy magánlakásban.

A törvényt támogató egyik bíró kijelentette, hogy mivel a hadseregben sok a férfi, gyakori az azonos nemű szexuális kapcsolat lehetősége, és ezért a törvényre a rend fenntartása, valamint a férfiak szexuális zaklatásának megelőzése érdekében volt szükség, valamint hogy ne csökkenjen a hadsereg harckészültsége.

A törvényt annak ellenére találták alkotmányosnak a bírók, hogy korábban a legfelsőbb bíróság elrendelte a  visszavonását.

Súlyosan csorbítja az emberi jogokat

Im Thehun, a Katonai Emberi Jogok Koreai Központjának vezetője szerint a bíróság döntése „abszurd, logikátlan, regresszív és előítéletes”. A központ többek között olyan katonák számára nyújt segítséget, akiket erre a törvényre hivatkozva vádolnak meg.

Emberi jogi szakértők szerint súlyos visszalépést jelent ez a döntés az LMBTQ jogok terén, egy olyan országban, ahol amúgyis keserves harcot folytatnak a szexuális kisebbségek az elismerésért és a diszkrimináció ellen.

A törvényt megkülönböztetés nélkül alkalmazzák a meleg katonák büntetésére és előbújtatására, függetlenül bármilyen szexuális aktustól, egy olyan konzervatív társadalomban, ahol melegnek lenni gyakran tabunak vagy akár orvosi állapotnak számít. A törvényt azért is bírálták, mert akadályokat gördít a hadseregen belüli szexuális erőszak áldozatai elé.

Egy másik kegyetlen törvényt is megvédtek a bírók

Az alkotmánybíróság külön döntésben mondta ki azt is, hogy az AIDS megelőzéséről szóló törvénynek a HIV-fertőzés továbbadását büntető cikkelye is alkotmányos.

Az 1980-as évek végén, az AIDS-pánik idején hozott kétértelmű törvényt azért bírálták, mert a HIV-vel vagy AIDS-szel élő embereket megakadályozza abban, hogy a szükséges ellátásban részesüljenek, mivel a kriminalizálás révén megbélyegzi őket.

A Rainbow Action, az LMBTQ jogvédő szervezetek ernyőszervezete szerint az, hogy a bíróság nem nyilvánította alkotmányellenesnek az azonos nemű szexuális kapcsolatról és a HIV-stigmáról szóló törvényt, azt jelenti, hogy „nem teljesítette a kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó felelősségét”. A szervezetek azonban nem adják fel, kijelentették, hogy tovább harcolnak.

A meleg katonák ellen évtizedek óta valóságos hadjáratot folytat a dél-koreai hadsereg. A kelet-ázsiai országban minden egészséges férfinak kötelező a sorkatonai szolgálat, mely akár 2 évig is tarthat.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin