Nagyvilág

Halálbüntetés várna az iraki melegekre egy új törvénytervezet szerint

 

Egy iraki parlamenti képviselő, Raad Al-Maliki törvényjavaslatot terjesztett elő augusztus 15-én, amely úgy módosítaná a jelenlegi törvényeket, hogy azok kifejezetten bűncselekménynek minősítsék az azonos neműek közötti kapcsolatokat, valamint a transzneműséget.

Ennek értelmében azonos neműek közötti kapcsolatért halálbüntetés vagy életfogytiglani börtönbüntetés lenne kiszabható, a „homoszexualitás népszerűsítését” legalább hét év börtönnel és pénzbírsággal büntetnék, míg a „nők utánzását” akár hároméves börtönbüntetéssel szankcionálnák. Benyújtásakor Al-Máliki azt mondta, hogy a törvényjavaslat célja az, hogy megvédje az iraki társadalmat attól a devianciától, amely “elözönlötte a világot”.

Az iraki kormánynak azonnal vissza kell vonnia a parlament előtt lévő törvényjavaslatot, közölte augusztus 23-án a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet. Elfogadása esetén a törvényjavaslat alapvető emberi jogokat sértene, beleértve az iraki leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek véleménynyilvánítási, gyülekezési, magánélethez való jogát, egyenlőségét és diszkriminációmentességét.

“A benyújtott iraki LMBTQ-ellenes törvény veszélyeztetné azok életét, akik már most is egy ellenséges környezetben élnek” – mondta Rasha Younes, a Human Rights Watch munkatársa. „Az iraki törvényhozók megdöbbentő üzenetet küldenek az LMBTQ embereknek arról, hogy megszólalásuk bűncselekmény, az életük pedig feláldozható.”

 

Bár Irakban a beleegyezésen alapuló azonos nemű kapcsolatokat nem tiltja kifejezetten törvény, helyette a hatóságok a homályos „erkölcsi” törvényeket alkalmazzák az LMBTQ emberek üldözésére, miközben az állam által támogatott fegyveresek vadásznak a melegekre. Az LMBTQ-ellenes törvényjavaslat benyújtására azután került sor, hogy az iraki tisztviselők és a nagyobb pártok hónapok óta uszítanak a szexuális és nemi kisebbségek ellen, miközben a kormány elhallgattatja az emberi jogi csoportokat.

Augusztus elején a Kommunikációs és Médiabizottság rendeletben tiltotta meg az iraki médiának, hogy a homoszexualitás szót használják. Helyette minden esetben a “szexuális deviancia” kifejezést kötelesek alkalmazni, a szabály megsértéséért pedig pénzbírságot szabnak ki a médiacégekre.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin