Nagyvilág

Egyenlő házasság Nepálban: kimondta az igent az első pár

Surendra Pandey és Maya Gurung mutatja házassági anyakönyvi kivonatát. Fotó: BBC

A nepáli legfelsőbb bíróság még májusban döntött az egyenlő házasságról. A 35 éves Maya Gurung és a 27 éves Surendra Pandey szerdán mondhatta ki a boldogító igent, az országban elsőként – írja a BBC.

Gurung úgy nyilatkozott, ez a nap nem csak neki és párjának nagyon fontos, hanem mindenki számára. „Nem könnyű harcolni a jogokért. Mi megtettük. És a jövő generáció számára könnyebb lesz. A [házassági] regisztráció sok mindenhez utat nyitott a számunkra” – mondta.

Most már nyithatnak közös bankszámlát, közösen birtokolhatják a földet, amit együtt vettek és a jövőben a legnagyobb álmukat is szeretnék beteljesíteni: örökbe fogadni egy gyermeket. A pár majdnem egy évtizede van együtt, 2017-ben templomi ceremónia keretében házasodtak össze, de nagyon várták, hogy végre az állam szemében is házaspár lehessenek.

Gurung transznemű nő, de a hivatalos irataiban nem változtatta meg a születési nemét. Pandey cisz férfi.

Júliusban a fővárosi törvényszék nem volt hajlandó regisztrálni a házasságkötésüket, azzal az indokkal, hogy a legfelsőbb bíróság határozata a kormányra vonatkozik és nem az alsó bíróságokra. Most egy vidéki településen regisztrálták őket, ahol a hivatal vezetője úgy nyilatkozott, ők betartják a legfelsőbb bíróság határozatát.

LMBTQ aktivisták örömmel fogadták az első házasságkötés hírét, de hangsúlyozták, hogy ezzel nem ért véget a közösség harca az egyenlő jogokért.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin