Nagyvilág

185 év után szűnik meg ebben az afrikai országban a homoszexualitás büntethetősége

Jelentős emberi jogi győzelem született tegnap a mauritiusi Legfelsőbb Bíróságon: a testület alkotmányellenesnek nyilvánította a férfiak közötti szexuális kapcsolatot büntető törvényt – derül ki a Human Dignity Trust beszámolójából.

Az ítéletben a Legfelsőbb Bíróság bírái hangsúlyozták a megkülönböztetés-mentességhez való alkotmányos jogot, és kijelentették: „…van-e az államnak bármilyen érvényes oka arra, hogy hátrányosan megkülönböztesse a felperest, aki az egyetlen számára elérhető módon él szexuális kapcsolatot?. A jelen ügy a homoszexuális férfiak identitásának legintimebb és legmagánjellegűbb aspektusait érinti, nevezetesen azt a módot, ahogyan szexuális kapcsolatot létesítenek. Ennek megfelelően különösen súlyos okoknak kell fennállniuk ahhoz, hogy az állam indokoltan beavatkozzon abba a módba, ahogyan a homoszexuális férfiak a beleegyezésen alapuló, magánjellegű szexuális együttlétet választják„.

 

Mauritius a térképen

 

Ez a döntés végre megdönti a mauritiusi LMBTQ-emberek 185 éve tartó, államilag szentesített megbélyegzését, és fontos üzenetet küld a többi kriminalizáló országnak Afrikában és azon túl: ezeknek a törvényeknek meg kell szűnniük.” – nyilatkozta Téa Braun, a Trust igazgatója. „A Trust üdvözli a döntést, valamint a kormány folyamatban lévő munkáját a szexuális bűncselekményekre vonatkozó átfogó törvények reformja érdekében, hogy megszüntesse a megkülönböztetést és megfelelő védelmet biztosítson minden szexuális erőszakkal szemben. Örömmel támogatjuk Ryant, helyi jogi csapatát és a Collectif Arc-en-Ciel-t ebben a mérföldkőnek számító ügyben, és gratulálunk nekik ahhoz, hogy Mauritiust minden polgár számára jobb hellyé tették.”

Az Abdool Ridwan (Ryan) Firaas Ah Seek által az Emberi Méltóság Alapítvány támogatásával indított perben a mauritiusi büntető törvénykönyv 1838-as 250. szakaszának alkotmányosságát támadták meg. A rendelkezés bűncselekménynek minősítette a „szodómiát”, azaz a férfiak közötti szexuális kapcsolatot, és az elítélteket legfeljebb öt év szabadságvesztéssel sújthatta.

A törvényt a britektől örökölték a gyarmati időszak alatt, amikor Mauritiusra az angol büntetőjogot erőltették, és az 1968-as függetlenné váláskor is megtartották, csak röviddel azután, hogy a hasonló törvény hatályát 1967-ben Angliában megszüntették.

Indoklásukban a bírák nyíltan elismerték a gyarmati korszak törvényeinek örökségét, megjegyezve, hogy „a 250. szakasz nem azért került bevezetésre Mauritiuson, hogy mauritiusi értékeket tükrözzön, hanem a gyarmati történelem részeként Nagy-Britanniától örökölték. Hatályba léptetése nem a hazai demokratikus akarat kifejeződése volt, hanem a brit uralom által Mauritiusra és más gyarmatokra kényszerített irányvonal.

A számomra kedvező ítélet meghozatala óriási megkönnyebbülés. Mától kezdve állampolgárként és emberként szabadon, félelem nélkül szerethetem azt, akit akarok. Ez mindenekelőtt azt is jelenti, hogy a következő generációk teljes mértékben és szabadon vállalhatják fel a szexualitásukat anélkül, hogy félniük kellene a letartóztatástól. Ez a győzelem kétségtelenül nagy lépés a közösségünknek a mauritiusi társadalomba való teljes beilleszkedése felé” – mondta Abdool Ridwan (Ryan) Firaas Ah Seek, a felperes és a Collectif Arc-en-Ciel jelenlegi elnöke.

Ezzel 65 ország maradt, amely valamilyen büntetőjogi formában, de még mindig bünteti az LMBTQ-embereket. Mauritius most csatlakozik más afrikai országokhoz, például a Dél-afrikai Köztársasághoz, Botswanához, a Seychelle-szigetekhez, Angolához és Mozambikhoz, amelyek törölték a hasonló, gyarmati kori kriminalizáló rendelkezéseket a törvénykönyveikből.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin