Nagyvilág

Győzött Észtországban a házassági egyenlőség

Az észt parlament áprilisban kinevezett új elnöke múlt héten ígéretet tett rá, ma pedig valósággá vált: a balti állam törvényhozása megszavazta a házassági egyenlőséget. A törvény várhatóan jövőre lép hatályba, azaz az azonos nemű párok 2024-től köthetnek hivatalosan is házasságot Észtországban.

A siker mindössze két hónappal azután jött, hogy az ország új liberális koalíciós kormánya hivatalba lépett, és kilenc évvel azután, hogy az ország megszavazta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvényt.

Áprilisban Kaja Kallas miniszterelnök is ígéretet tett rá, hogy „a lehető leggyorsabban” törvénybe iktatja az azonos neműek házasságát. „Büszke vagyok az országomra. Olyan társadalmat építünk, ahol mindenki jogait tiszteletben tartják, és az emberek szabadon szerethetnek” – írta a mai Twitter-bejegyzésében.

 

 

Büszkék vagyunk arra, hogy az első balti országként legalizáljuk az azonos neműek házasságát” – tette hozzá Margus Tsahkna külügyminiszter.

Az észt parlamentben, a Riigikoguban tartott szavazáson 55 képviselő szavazott igennel és 34 nemmel. Az Észt Emberi Jogi Központ szerint az országban 2012 óta drámaian megváltozott az azonos neműek házasságához való hozzáállás.

Jelenleg az észtek 53%-a támogatja a házassági egyenlőséget. Ez hat százalékponttal több, mint két évvel ezelőtt, és meredek növekedés 2021-hez képest, amikor az észtek mindössze 34%-a értett egyet vele.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin