Nagyvilág

Riasztó mértékben nő a gyűlölet-bűncselekmények száma az Egyesült Államokban

Az FBI friss jelentése szerint aggasztó mértékben nőtt tavaly a gyűlölet-bűncselekmények száma az LMBTQ, a zsidó, valamint az afroamerikai közösségekkel szemben.

Az FBI éves Crime in the Nation (Bűnözés a nemzetben) című jelentésének részeként közzétett adatok szerint 56 százalékkal továbbra is a faji és etnikai hovatartozás a gyűlölet-bűncselekmények legfőbb motivációja, amelyet a vallás és a szexuális irányultság követ.

A Crime in the Nation jelentés, amely több mint 11 millió, az Egyesült Államokban elkövetett bűncselekményt elemez, arról számolt be, hogy a szexuális irányultságon alapuló gyűlölet-bűncselekmények száma 2021 és 2022 között meredeken megugrott.

A jelentés szerint tavaly összesen több mint 11 634 gyűlölet-bűncselekményt jelentettek. Ez már önmagában ugrás a 2021-es 10 840 bejelentett gyűlölet-bűncselekményhez képest. Az LMBTQ-emberek elleni gyűlölet-bűncselekmények 2022-ben 1 947 bejelentett incidenst tettek ki, ami megugrott az előző évi 1 711-ről. Az FBI adatai szerint 2022-ben a zsidók, az afroamerikaiak, az amerikai muszlimok és a spanyolajkúak elleni gyűlölet-bűncselekmények száma is megugrott.

Számos érdekvédelmi csoport aggodalmának adott hangot a célzott bűncselekmények számának növekedése miatt, és felszólította a kormányt, hogy tegyen többet a kisebbségi csoportok védelme érdekében.

A Human Rights Campaign elnöke, Kelley Robinson „riasztónak”, de „nem váratlannak” nevezte a LMBTQ-ellenes gyűlölet-bűncselekmények számának növekedését. Egy nyilatkozatban azt mondta: „Az LMBTQ-közösség elleni gyűlölet-bűncselekmények számának növekedése megdöbbentő és szívszorító, de sajnos nem váratlan.

Az egyenlőséget ellenző szélsőséges figurák állandó ellenséges retorikája, valamint a diszkriminatív, különösen a transznemű személyeket célzó törvényjavaslatok elfogadása az állami törvényhozásokban olyan környezetet teremtett, amelyben sajnos előre látható volt, hogy az erőszakos hajlamú személyek reagálnak majd erre a retorikára.”

Joe Biden amerikai elnök is kommentálta a riasztó emelkedést. A Fehér Ház hétfői közleménye szerint: „Az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma 2021-ről 2022-re 25 százalékkal nőtt, és az antiszemitizmus a vallási alapú gyűlölet-bűncselekmények több mint felét tette ki. A LMBTQI-ellenes gyűlölet-bűncselekmények 16 százalékkal nőttek, és az áldozatok között továbbra is felülreprezentáltak a muszlim amerikaiak és az afroamerikaiak. (…) Az adatok arra emlékeztetnek, hogy a gyűlölet soha nem tűnik el, csak elrejtőzik. Minden gyűlölet-bűncselekmény foltot hagy Amerika lelkén.

Ahogyan arra a Human Rights Campaign elnöke is utalt, az LMBTQ-ellenes gyűlölet-bűncselekmények megugrása egybeesik a LMBTQ-ellenes állami törvényhozási törvényjavaslatok növekedésével. A Human Rights Campaign szerint csak idén 43 államban több mint 550 LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot nyújtottak be, ami több mint kétszerese az előző évi számnak, amely akkoriban a legrosszabb volt a feljegyzések szerint.

Júniusban a polgárjogi szervezet nem látott más lehetőséget, minthogy az LMBTQ amerikaiakra vonatkozó nemzeti szükségállapotot hirdessen ki.

 

Ötből négy queer amerikai nem érzi magát biztonságban

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin