Nagyvilág

Betiltják az átnevelő terápiákat Belgiumban

Belgian Pride Brüsszel főterén 2018-ban

 

Belgium a jövő év elején betiltja az LMBTQ átnevelő terápiákat, jelentette be Sarah Schlitz, a nemek közötti egyenlőségért, esélyegyenlőségért és sokszínűségért felelős államtitkár. A tudományos megalapozottságot nélkülöző átnevelő vagy reparatív terápiák célja, hogy megváltoztassák egy személy szexuális irányultságát vagy nemi identitását. Az ehhez használt eszközök széles skálán mozognak, a klasszikus beszélgetős, vagy vallási alapú terápiától kezdve a hipnózison át az elektrosokkig terjed a lista. Szélsőséges esetekben azonban dokumentáltak már ördögűzést és a leszbikus nők “javító célú megerőszakolását” is.

“Belgium úttörő szerepet tölt be az LMBTQ-jogok terén. Számos jogalkotási reform és társadalmi erőfeszítés tanúskodik erről, de az átnevelő terápiák betiltása sajnálatos módon hiányzott a jogalkotásunkból. A lehetőség, hogy önmagad lehess, és a szabadság, hogy úgy élj, ahogyan szeretnél, társadalmunk egyik alapelve, amelyet semmilyen körülmények között nem szabad veszélyeztetni. Ez a betiltás egy erőteljes lépés az áldozatok védelmében, valamint a szimbolikus, pszichológiai és néha fizikai erőszakkal szemben” – idézi az államtitkárt a The Brussels Times.

A Schlitz által benyújtott törvényjavaslatot már megszavazta a belga minisztertanács, a parlament elé pedig a jövő év elején kerülhet. A törvényjavaslat alapján a konverziós terápiák végzése egy hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, enyhébb esetekben pedig 100-300 eurós pénzbírság szabható ki. A bíróság azt is figyelembe veszi majd, hogy a bűncselekményt az áldozattal bizalmi, hatalmi vagy befolyásoló helyzetben lévő személy követte-e el, valamint hogy a bűncselekményt kiskorú vagy kiszolgáltatott helyzetben lévő személy ellen követték-e el. Az átnevelő terápiára való közvetlen vagy közvetett javaslat, vagy felbujtás szintén büntetendő lesz, és a bíróság akár öt évre is eltilthatja az ilyen terápiákat végzőket a szakmai tevékenység végzésétől.

2022-ben egy sor ország döntött a betiltás mellett, például Mexikó, Vietnám, Ausztria, Franciaország, Új-Zéland, valamint részben az Egyesült Királyság is. Korábban a Facebook, az Instagram és a TikTok is betiltotta a tudománytalan átnevelő terápiák reklámozását, az ENSZ szakértője pedig kínzásnak minősítené a kényszer átnevelő terápiát.

 

 

Az öngyűlöletre (át)nevelő terápiák – II. rész

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb