Itthon

Belgium egyedül is bíróságra vinné Magyarországot a propagandatörvény miatt

 

Belgium parlamentjének külügyi bizottsága hajlandó lenne egyedül is bíróság elé vinni Magyarországot azért, ahogyan az LMBTQ közösséggel bánik – írja a Brussels Times.

A bizottság szerdán állásfoglalási indítványt fogadott el, amelyben felszólítja Belgiumot a joghatóságokhoz való fordulásra. Az indítvány arra is kéri a parlamentet, hogy ítélje el Magyarország LMBTQ emberekkel szemben hozott, szabadságot veszélyeztető és diszkriminatív intézkedéseit.

A bizottság az Európai Unió Bíróságára és az Emberi Jogok Európai Bíróságára is benyújtaná az ügyet. Az indítvány szövegét a bizottság tagjai egyhangúlag fogadták el.

„Meggyőződésünk, hogy további szankciókat kell fontolóra venni egy olyan kormány ellen, amely gyűlöletet szít, amely megveti az egyéni szabadságjogokat, amely megbélyegzi azt a tényt, hogy azt szerethetünk, akit akarunk” – mondta Christophe Lacroix képviselő, a szöveg szerzője.

„Üdvözöljük az Európai Bizottság 2021. július 15-i döntését, miszerint kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bíróság előtt Magyarország ellen a 2021. június 15-i homoszexualitást tiltó törvény miatt” – tette hozzá Lacroix. Az eljáráshoz idén 15 ország csatlakozott.

A magyarországi propagandatörvény effektíve cenzúrázza a médiát, korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit, és olyan akkreditációs rendszert irányoz elő a tanórákra meghívható civil szervezetek és szakértők számára, amelyet másfél év alatt sem hoztak létre. Ezzel pedig gyakorlatilag kitiltották a külsős oktató-nevelő programokat az iskolákból.

A törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek szándékosan homályosak és nehezen értelmezhetőek, ami miatt akár a médiafelületek, akár az iskolák öncenzúrához folyamodnak, nehogy valamivel megsértsék a törvényt. A kiszámíthatatlan jogi környezet pedig félelmet generál.

A belga külügyi bizottság kiemelte, hogy ha valamiért mégsem sikerülne az Európai Bizottság által indított perben elítélni a magyar kormányt, Belgiumnak akár egyedül, vagy más országokkal közösen az Európai Unió Bíróságához kell fordulnia az ügyben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin