Nagyvilág

Izland parlamentje betiltotta az átnevelő terápiákat

 

Egyetlen képviselő sem szavazott a törvényjavaslat ellen, melyet most fogadott el Izland parlamentje. Az átnevelő terápiákat betiltó törvény tervezetét Hanna Katrín Friðriks­son képviselőnő nyújtotta be.

Az átnevelő terápiák célja az egyének szexuális orientációjának, nemi identitásának vagy önkifejezésének megváltoztatása. Sokszor vallásos formában történik, de nem feltétlenül.

„Ez a terápia, melyet arra az ideológiára építenek, hogy meg lehet ‘gyógyítani’ az emberek természetes szexuális orientációját vagy nemi identitását, messze van attól, hogy tudományosan támogatott legyen, és egyszerűen etikátlan, akárhogy is nézzük”idézi a képviselőt a Reykjavík Grapevine. „Az átnevelő terápia számtalan káros hatást gyakorolt az erre kényszerített emberekre, mind a fizikai, mind a mentális egészségüket tekintve.”

A törvény szerint bárkit, aki átnevelő terápiára kényszerít egy felnőttet, három év börtönre ítélhetnek. Ha gyereket kényszerít erre, akkor akár öt évet is kaphat. A terápiát végző személy két évet tölthet rácsok mögött.

Egy izlandi író és LMBTQ-szakértő szerint a törvény elfogadását transzellenes csoportok megpróbálták megakadályozni, és azt terjesztették, hogy a parlament nem fogja elfogadni a tervezetet. Ennek ellenére a törvényt minden párt támogatta, és senki sem szavazott ellene.

2009-ben Izland lett az első ország a világon, ahol nyíltan meleg politikust választottak miniszterelnöknek, Jóhanna Sigurðardóttir személyében.

Az OECD országok közül Izlandot tartják a legkevésbé homofób nemzetnek. Az ország elismeri az azonos nemű párok házasságát, lehetővé teszi a polgárai számára, hogy orvosi beavatkozás nélkül megváltoztassák a bejegyzett nemüket, és harmadik nemként regisztráltassák magukat egy „X” jelöléssel a hivatalos dokumentumokban. Az azonos nemű párok legálisan fogadhatnak örökbe, az LMBTQ emberekkel szembeni megkülönböztetés pedig törvénybe ütközik.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin