Nagyvilág

Mégsem tiltják be teljesen az átnevelő terápiákat az Egyesült Királyságban

 

LMBTQ jogvédő csoportok és parlamenti képviselők is bírálták az Egyesült Királyság kormányának csütörtök esti bejelentést, miszerint mégsem tiltanák be az úgynevezett átnevelő terápiákat. A kormányszóvivő szerint a törvényi tiltást elvetik, helyette megvizsgálják, hogy a meglévő törvények és egyéb intézkedések révén hogyan lehetne akadályozni a terápiákat, írja a BBC.

A tudományos megalapozottságot nélkülöző átnevelő vagy reparatív terápiák célja, hogy megváltoztassák egy személy szexuális irányultságát vagy nemi identitását. Az Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) és az Egyesült Királyság nagy pszichológiai szervezetei is arra figyelmeztetnek, hogy a konverziós terápia minden formája “etikátlan és potenciálisan káros”.

A kormányszóvivői bejelentés követő felháborodás láttán azonban Boris Johnson kormánya gyorsan meggondolta magát: órákkal később közölték, mégis betiltják az átnevelő terápiákat – de a transzneműek esetében nem.

Pedig a kormány 2017-es országos felmérése szerint az LMBTQ emberek közül a transzneműek kétszer nagyobb valószínűséggel válnak reparatív terápia alanyaivá. A több mint 108 ezer fős konzultáció hatására jelentette be még Theresa May kormánya, hogy megszüntetik a terápiákat. A betiltás ötletét aztán Boris Johnson vette elő, aki 2020 júliusában azt mondta, hogy a gyakorlat “abszolút visszataszító”, és “nincs helye ebben az országban”.

 

 

Keresztény vezetők kérik Nagy-Britanniában az átnevelő terápiák megtartását

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb