Hírek

Kínzásnak minősítené a kényszer átnevelő terápiát az ENSZ szakértője

Victor Madrigal-Borloz, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) független szakértője készített jelentést az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa részére az átnevelő terápiák káros hatásáról. A szexuális orientáción és nemi identitáson alapuló erőszakkal és diszkriminációval szembeni védelem szakértője az elmúlt időszakban több mint 130 magánszemélytől és csoporttól kapott beszámolót arról, min kellett akaratukon kívül keresztülmenniük az ilyen „terápiák” során: verés, szexuális erőszak, elektrosokk, kényszer gyógyszerelés, izoláció és fogság, kényszer meztelenség, szóbeli bántalmazás és megalázás.

Madrigal-Borloz javaslata szerint az LMBT-emberekre kényszerített terápiákat a világ minden országában be kellene tiltani és törvénnyel büntetni, azok ugyanis kínzásnak minősülnek, hiszen „erős fájdalmat és szenvedést” okoznak az érintetteknek.

E beavatkozások kizárólag LMBT-embereket céloznak, azzal a kifejezett szándékkal, hogy megtörjék személyi integritásukat és autonómiájukat, amely szexuális orientációjuk, vagy nemi identitásuk miatt bizonyos emberek által elvárt normákkal nem egyezik meg” – a szakértő kifejti továbbá, hogy az átnevelő terápiák nemcsak diszkriminatívak és megalázóak, de az LMBT-embereket alacsonyabb rendűként is kezelik más, heteroszexuális emberekhez képest.

A koncepciót, miszerint a szexualitás és nemi identitás „gyógyítható”, a tudomány számos alkalommal megcáfolta és akiket mégis terápiára kényszerítenek, azoknál többnyire hosszú távú sérülés tapasztalható a testi és mentális egészségben egyaránt. „E gyakorlatok súlyosan sértik az önrendelkezéshez, az egészséghez és a szabad önkifejezéshez való jogot.

Madrigal-Borloz azt javasolja az ENSZ-tagállamoknak, hogy alkossanak törvényeket, amelyek tiltják az átnevelő terápiákat. Az Emberi Jogi Tanács részére készített teljes videó itt tekinthető meg:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin