Nagyvilág

Vietnám is betiltja az átnevelő terápiákat

Az egyenlő házasságot támogató ‘Tôi Đồng Ý’, azaz ‘Én egyetértek’ kampány indulása / fotó: BTC

 

Vietnám hivatalosan is felszólította az ország egészségügyi és oktatásügyi szakembereit, hogy tisztelettel bánjanak az LMBTQ emberekkel. Az egészségügyi minisztérium által kiadott dokumentum megerősíti, hogy a homoszexualitás vagy a transzneműség nem betegség, azt „nem lehet, és nem is kell se ’meggyógyítani’, se semmilyen módon átalakítani.” A minisztérium egyúttal elítélte az átnevelő terápiák áltudományos és traumatizáló gyakorlatát is, számol be ról az Al Jazeera.

A minisztérium arra utasítja az egészségügyi dolgozókat, hogy az LMBTQ emberekre ne kényszerítsenek konverziós kezeléseket és ne avatkozzanak bele az orientációjukba. Helyette azt tanácsolják, amennyiben a páciensnek támogatásra van szüksége, akkor az pszichológiai segítségnyújtás formájában történjen, és csak olyanok végezzék, aki kellő ismeretekkel rendelkeznek a szexuális identitásokat illetően.

Az állami szerv nem egyik napról a másikra döntött az új egészségügyi irányelvek kiadása mellett, hosszú évek munkája kellett a változáshoz. LMBTQ aktivisták ennek ellenére meglepődve fogadták a bejelentést. „Olyan, akár egy álom. Ez olyasmi, amiről soha nem hittük volna, hogy megtörténik, és hogy épp a vietnámi egészségügyi információk legmegbízhatóbb forrásából érkezik majd. Azt hiszem, ennek hatása a queer fiatalokra nagyon-nagyon kézzelfogható lesz” – mondta Phong Vuong, a Társadalmi, Gazdasági és Környezetvédelmi Tanulmányok Intézetének (iSEE) LMBTQ-jogi programvezetője.

A mostani bejelentés valószínűleg nem független attól, hogy jogvédő csoportok kampányt indítottak azért, hogy Vietnám törvényileg biztosítsa a házasságkötés lehetőségét az azonos nemű párok számára. Az augusztus 10-én indult kezdeményezést már több mint 250 ezren írták alá.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin