Nagyvilág

Elsöprő többséggel szavazta meg az új-zélandi parlament az átnevelő terápiák betiltását

Néhány hónapja még csak terv volt, ma már valóság. Az átnevelő terápiák betiltása Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök egyik kampányígérete volt, amikor tavalyelőtt újraválasztották, így várható volt, hogy a törvényjavaslatot a kormánypárti többség megszavazza majd.

A Reuters beszámolója szerint végül nemcsak a kormányoldal, de az ellenzék java is egyetértett abban, hogy e káros „terápiáknak” nincs helye a társadalomban: a törvényjavaslat 112 igen és 8 nem szavazatt mellett el lett fogadva. Az eredményről a miniszterelnök is beszámolt közösségi média oldalain.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jacinda Ardern (@jacindaardern) által megosztott bejegyzés

 

Mindenki, aki megtapasztalta az új-zélandi reparatív eljárást, tudnia kell, hogy nincs benne hiba. Nem kell „megjavítani”. És mi továbbra is mindent megteszünk azért, hogy megbecsüljenek és szeressenek téged azért, aki vagy. És minden parlamenti képviselőnek, aki ma este hozzájárult a konverziós terápia megszüntetéséhez – köszönöm” – írta Instagram-bejegyzésében a kormányfő.

A jogszabály értelmében bűncselekménynek számít majd a konverziós terápia, ha a gyakorlat „súlyos károkat” okozott, és az elkövetők akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

Ha az áldozat 18 év alatti gyermek vagy fiatal, vagy olyan személy, akinek korlátozott a döntéshozatali képessége, a konverziós terápia automatikusan bűncselekménynek minősül, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az elmúlt időszakban többek között Franciaországban és Kanadában is betiltották a konverziós, más néven reparatív, vagy átnevelő terápiákat.

Az átnevelő, vagy másnéven reparatív terápia tudományos megalapozottságot nélkülöző célja, hogy az LMBTQ-fiatalokat heteroszexuálissá “nevelje”. Bár a világ egyre több pontján kerülnek betiltásra, különösen a kiskorúaknak szántak, ahol többnyire szülői nyomásra történik mindez, sajnos még mindig fájóan sok országban lehet őket büntetlenül szervezni. A módszerek változatosak, imától egészen elektrosokk terápiáig terjed az eszközök skálája.

 

Az öngyűlöletre (át)nevelő terápiák – I. rész

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin