Nagyvilág

Betiltja Franciaország az átnevelő terápiákat

Új törvényt fogadott el a francia törvényhozás, amely büntethetővé teszi az úgynevezett átnevelő, vagy más néven konverziós terápiák alkalmazását, amelynek célja az LMBTQ-emberek szexuális irányultságának vagy nemi identitásának megváltoztatása – számol be a BBC. Az intézkedést a nemzetgyűlés egyhangúlag, 142 szavazattal 0 ellenében fogadta el.

Az új törvény alapján elítélt személyek akár 30 ezer eurós (11 millió forintos) pénzbírságra és két év szabadságvesztésre is számíthatnak. Emmanuel Macron köztársasági elnök dicsérte a lépést, és Twitteren is megüzente: “önmagunknak lenni nem bűn”.

 

 

A törvényt már korábban elsöprő többséggel támogatta a francia felsőház, a szenátus, ahol 305 szavazattal 28 ellenében fogadták el, egyedül a konzervatív Köztársaságiak pártja ellenezte.

A törvényjavaslat a következő 14 napban lép hatályba, Macron aláírását követően.

Az elmúlt időszakban többek között Nagy-Britanniában, Új-Zélandon és Kanadában volt napirenden az átnevelő terápiák betiltása. Nemrég az ENSZ szakértője is kijelentette: sehogyan, így jogilag és különösen nemzetközi jogilag nem védhető eljárásról van szó.

 

Az átnevelő, vagy másnéven reparatív terápia tudományos megalapozottságot nélkülöző célja, hogy az LMBTQ-fiatalokat heteroszexuálissá “nevelje”. Bár a világ egyre több pontján kerülnek betiltásra, különösen a kiskorúaknak szántak, ahol többnyire szülői nyomásra történik mindez, sajnos még mindig fájóan sok országban lehet őket büntetlenül szervezni. A módszerek változatosak, imától egészen elektrosokk terápiáig terjed az eszközök skálája.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb