Nagyvilág

Norvégia ezentúl bünteti az átnevelő terápiát

 

Döntött Norvégia parlamentje, 85:15 arányban fogadták el a képviselők az átnevelő terápiák betiltását és büntetését szabályozó törvényjavaslatot – írja a Vårt Land.

A törvényt 2019 óta készítették elő, és bűncselekménnyé nyilvánítja, ha valakit megpróbálnak rávenni szexuális orientációja vagy nemi identitása megváltoztatására, akár orvosi, alternatív gyógyászati vagy vallási módszerek segítségével.

A törvény megszegése három, súlyos esetekben akár hat évig terjedő börtönbüntetéssel is szankcionálható.

A queer közösség örömmel fogadta a hírt

Hilde Arntsen, az FRI, a Nemi és Szexuális Sokféleség Norvég Egyesületének vezetője sajtóközleményében úgy véli, hogy a tiltás pozitív fejleményt jelent az LMBTQ jogok szempontjából Norvégiában.

„Sok queer ember tapasztalta meg gyermek- és felnőttkorában, hogy fájdalmas és káros kísérleteket tettek identitásunk megváltoztatására. Most egy erős politikai többség révén Norvégia úgy döntött, hogy a queer identitás megváltoztatására irányuló kísérletek elfogadhatatlanok. Queernek lenni nem olyan állapot, amely terápiát igényel. Hagyni kell, hogy azok legyünk, akik vagyunk, és mostantól tilos, hogy bárki megpróbáljon megváltoztatni minket” – írta Arntsen.

Több politikus is pozitív változásként értékeli a döntést, ahogy a Norvég Egyház egyháztanácsának elnöke, Kristin Gunnleiksrud Raaum is. „Minden ember Isten képmására teremtetett, vitathatatlan értékkel”nyilatkozta. Hozzátette, hogy egyháza elhatárolódik az átnevelő terápiák minden formájától.

A Norvég Egyház Norvégia legnagyobb egyháza, 2021-ben a lakosság 65%-a tartozott hozzá. Az egyház egyébként 2017-ben elismerte az egyenlő házasságot is és azóta az azonos nemű párok tarthatnak templomi esküvőt.

Mások szerint ártalmas egy ilyen törvény

Vannak, akik szerint a törvény megsérti a vallás- és szólásszabadságot. Espen Ottosen a Svéd Missziós Egyesülettől úgy véli, hogy a törvényt másra is lehet majd alkalmazni, nem csak az átnevelő terápiák büntetésére. Attól tart, hogy a törvény miatt a keresztények félnek majd beszélgetni a kérdésről vagy lelkipásztori segítséget nyújtani azoknak, akik a hagyományos keresztény értékrend szerint szeretnének élni.

Tone Lise Gustavsen, a Keresztény Erőforrásközpont ügyvezető igazgatója egyenesen veszélyesnek tartja a törvényt. Attól tart, hogy a szülők nem mernek majd beszélni a gyerekeikkel a nemekről és a szexualitásról. „Megfoszthatják őket attól a joguktól, hogy útmutatást nyújtsanak saját gyermekeiknek, akiket összezavar a biológiai valóságuk és a gender diszfóriájuk. Ezeket a jó szándékú szülőket igazságtalanul vádolhatják azzal, hogy átnevelő terápiát folytatnak” – magyarázta.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin