Nagyvilág

Sorra szűnnek meg Lengyelországban az „LMBT mentes zónák”

A lengyel Świętokrzyskie vajdaság közgyűlése múlt szerdai rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte az úgynevezett „LMBT ellenes határozatot” – számol be a lengyel Noizz. A közgyűlés így reagált az Európai Unió részéről érkező egyre nagyobb nyomásgyakorlásra. Az LMBT mentes zóna fenntartása ugyanis az európai strukturális és beruházási alapokból származó források elvesztésének lehetőségével fenyegetett.

Hatalmas pénzről, vajdaságonként körülbelül 10 milliárd lengyel złotyról (átszámítva körülbelül 780 milliárd forintról) van szó, ami öt régiót érint: Lubelskie, Łódzkie, Małopolskie, Podkarpackie és Świętokrzyskie. Szeptember 14-én járt le a két hónapos határidő, amelyet az Európai Bizottság adott a helyi hatóságoknak arra, hogy magyarázatot adjanak a LMBT ellenes határozatokra.

A vajdaságok mindenekelőtt az uniós finanszírozás erőteljes csökkenése miatt gondolták meg magukat. A végeredmény összességében pozitív, hiszen a LMBT-ellenes határozatot mindenhol új határozat váltotta fel: „A Lengyel Köztársaság évszázados hagyományainak és kultúrájának tiszteletben tartásáról, valamint az egyenlőségről és a tisztességes bánásmódról„.

 

 

Korábban helyi tisztségviselők részéről felmerült, hogy pontosítani kellene az eredeti állásfoglalást, mert azt az uniós tisztviselők szerintük „félreértették”. Ez a módosítás kísérlet lett volna a szankciók megkerülésére anélkül, hogy a „család védelmére” való hivatkozásról lemondtak volna. Az Unió közleménye azonban világossá teszi, hogy nem az „LMBT” rövidítésről van szó az állásfoglalások kritikájában, hanem arról az üzenetről, hogy a nem heteronormatív emberek jogai valamilyen módon veszélyeztetik a családot és a gyermekeket.

A vitatott állásfoglalások és azok gazdaságilag katasztrofális hatásai körüli vita még mindig tart, annak ellenére, hogy több mint egy hét telt el a Bizottság által a magyarázatok benyújtására és az ezzel kapcsolatos korrekciós intézkedések kezdeményezésére meghatározott határidő óta. Mint egy hete kiderült, Waldemar Buda miniszterhelyettes levélben fordult az önkormányzatokhoz, amelyben a határozatok „ellenőrzésére” szólított fel. Így a jobboldali képviselők zöld utat kaptak a homofób határozatok hatályon kívül helyezésére, a pragmatizmus és az önkormányzatok pénzügyei iránti aggodalom mögé bújva, és fenntartva a „családok biztonságával” való törődés látszatát.

 

 

Nem minden közgyűlés döntött úgy, hogy él a felmentés lehetőségével. Mariusz Gosek, a Solidarna Polska politikusa szerint például a valóság az, hogy nem az LMBT embereket, hanem a katolikus egyházat próbálják most diszkriminálni – legalábbis az Európai Unió. Zsarolásnak nevezte a Bizottság lépését, és figyelmeztetett, hogy hamarosan újabb követelések jöhetnek Brüsszelből.

„LMBT mentes zóna” először januárban szűnt meg Lengyelországban – ekkorra az ország területének harmada fogadott el „családvédő” határozatot. Az állami szintű homofóbiát elítélte többek között az Európai Parlament és az Európa Tanács, de még a lengyel főrabbi is.

 

Megbánta egy lengyel város, hogy “LMBT-mentes zóna” lett

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin