Itthon

Magyarország messze az európai átlag alatt az LMBTQ jogok terén

2009 óta minden évben kiadja az európai LMBTQ szervezeteket összefogó ernyőszervezet, az ILGA-Europe azt az indexet és térképet, amely 49 európai országot vizsgálva rangsorolja az LMBTQ jogok helyzetét. Az úgynevezett Szivárványindex az érvényben lévő jogszabályokat és törvényeket veszi figyelembe, nem pedig a társadalmi elfogadást. Így fordulhat elő például, hogy Észtországot egy kicsivel épp megelőzi Horvátország, pedig előbbiben házasodhatnak az azonos nemű párok, míg utóbbiban a bejegyzett élettársi kapcsolat érhető el – de déli szomszédunk sokkal jobban áll a gyűlölet-bűncselekményekre és a gyűlöletbeszédre vonatkozó jogszabályokkal.

A május 15-én publikált 2024-es RainbowMap indexén és interaktív térképén Magyarország 32,52%-on áll az elérhető 100%-ból. Hazánk ezzel messze elmarad nemcsak az Európai Unió 50,6%-os átlagától, de az európai országok 42,06%-os átlagától is, és a 29. helyen szerepel a vizsgált 49 ország között.

Ami különösen riasztó, hogy Magyarország kizárólag azért tudott összehozni még ennyit is, mert az index nagyobb súlyozással veszi figyelembe, hogy az adott országban lehetővé teszik-e az LMBTQ emberek számára a gyülekezési, egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság gyakorlását – enélkül Magyarország már most a sereghajtók között lenne.

Katrin Hugendubel, az ILGA-Europe munkatársa a Deutsche Wellének úgy nyilatkozott, hogy bár Magyarországot egy nagyon korlátozó, konzervatív kormányzat irányítja, és házasságot is csak heteroszexuális párok köthetnek, de a friss felmérések szerint a magyarok többsége támogatja az azonos nemű párok házasságát, és nem osztják a kormány LMBTQ-ellenes nézeteit.

Idén is Málta az élen

Ahogy kilenc éve folyamatosan, úgy ezúttal is Málta vezeti a rangsort, idén 87,83%-ot elérve, majd Izland és Belgium követi. Az olyan uniós tagállamok, mint Luxemburg, Spanyolország, Dánia, Finnország és Görögország is 70 százalék felett teljesítettek. A DW beszámolója szerint általánosságban elmondható, hogy Európa északi és nyugati államaiban erősebbek az LMBTQ jogok, mint a kontinens más országaiban.

A listát nem meglepő módon Oroszország zárja, ami alig 2 százalékot teljesített, de Azerbajdzsán (2,25%) és Törökország (4,75%) sem áll sokkal jobban.

Az uniós tagállamok között Lengyelország az utolsó 17,5 százalékkal. Ahogy azt a DW is megjegyzi, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt évtizedes kormányzása – és homofób állami gyűlölethadjárata után – a tavalyi kormányváltást követően az ország jövőre már feljebb kerülhet a rangsorban.

Hugendubel szerint az európai államok rangsora nem sokat változott az utóbbi időben, mert alig vannak olyan kezdeményezések, amelyek a queer jogok törvénybe iktatására irányulnak. „Míg egyes országok, köztük Németország, előrelépést értek el, addig másokban stagnálás tapasztalható, ami azt jelenti, hogy nem születnek új törvények. Ez nagyon veszélyes időszakban történik, amikor a gyűlölet és az erőszak egyre nő, és a kormányok megpróbálják aláásni az emberi jogokat, különösen az LMBTQ emberek jogait.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin