Nagyvilág

Betiltanák az átnevelő terápiákat az Európai Unióban

Európai polgári kezdeményezés indult annak érdekében, hogy az Eupai Unió egész területén tiltsák be az átnevelő, vagy más néven konverziós, illetve reparatív terápiákat. E „terápiák” tudományos megalapozottságot nélkülöző célja, hogy az LMBTQ-fiatalokat heteroszexuálissá “nevelje”.

Bár a világ egyre több pontján kerülnek betiltásra, különösen a kiskorúaknak szántak, ahol többnyire szülői nyomásra történik mindez, sajnos még mindig fájóan sok országban lehet őket büntetlenül szervezni – például Magyarországon is. A módszerek változatosak, imától egészen elektrosokk terápiáig terjed az eszközök skálája.

Az európai uniós kezdeményezés május 17-én indult és egy év van rá, hogy összegyűljön a megfelelő számú, 1 millió aláírás. Egy európai polgári kezdeményezés akkor sikeres, ha összegyűlt összesen legalább egymillió támogató nyilatkozat, és a támogató nyilatkozatok száma legalább hét tagállamban elérte az adott tagállamra vonatkozóan előírt küszöbértéket. Magyarországon ez az érték 14.805 és ezen a linken keresztül írható alá. , a jobb oldalon látható sárga mezőben Magyarországot – vagy bármely uniós tagállamot, ahol e cikk olvasója lakik és érvényes papírokkal rendelkezik – kiválasztva.

Az EU kulcsszerepet játszik az alapvető jogok védelmében, és lépéseket kell tennie az embertelen gyakorlatok elleni küzdelem érdekében. A Bizottság tegyen javaslatot egy olyan irányelvre, amely a konverziós terápiákat felveszi az uniós dimenziójú bűncselekmények listájára, és/vagy módosítsa az egyenlőségről szóló, jelenleg hatályos irányelvet (2008) úgy, hogy az tartalmazza e terápiák tilalmát is.”

„Ezenkívül a jogalkotási jellegű moratórium elleni küzdelem érdekében a Bizottság hajtson végre egy nem kötelező erejű állásfoglalást is, amely a konverziós terápiák széles körű betiltására szólít fel az Unióban.”

„Végül felszólítjuk a Bizottságot, hogy módosítsa a bűncselekmények áldozatainak jogairól szóló irányelvet, és állapítson meg a konverziós terápiák áldozatainak jogaira, támogatására és védelmére vonatkozó minimumszabályokat.”

„Valamennyi tagállam vezesse be a konverziós terápiák tilalmát, vagy vizsgálja felül a jelenlegi gyakorlatokat” – olvasható a kezdeményezés összefoglalójában.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin