Nagyvilág

Az Európa Tanács felszólította Lengyelországot, hogy számolja fel az LMBT-mentes zónákat

fotó: Apeyron

 

2021. május 21. és november 17. között Magyarország tölti be a jogállamiság, az emberi jogok és a demokrácia előmozdítására hivatott strasbourgi Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki szerepét.

A június 16-i kongresszuson egy olyan állásfoglalást fogadtak el, amely elítéli a Lengyelországban növekvő LMBTI-ellenes gyűlöletbeszédet és diszkriminációt. A határozat tartalmaz egy ajánlást is, hogy az egyes kormányok dolgozzanak ki nemzeti cselekvési terveket a diszkriminációellenes és emberi jogi intézkedések megerősítésére, különös tekintettel az LMBTI emberekre.

Az LMBTI emberek európai helyzetét az Andrew Boff (Egyesült Királyság) és Yoomi Renström (Svédország) által készített jelentés alapján vizsgálták.

„Az LMBTI emberek jogait és elismerését Európa-szerte veszélyek fenyegetik. A növekvő gyűlöletbeszéd megosztottságot teremt a polgáraink között. Emiatt a helyi és regionális hatóságoknak meg kell erősíteniük LMBTI polgáraik szociális jogait és jólétét, és elő kell mozdítaniuk a párbeszédet. Minden polgártársunkkal szemben kötelességünk, hogy befogadó társadalmakat hozzunk létre” – jelentette ki Andrew Boff.

A kongresszus a 2020. novemberi tényfeltáró missziót követően döntött a lengyelországi LMBTI-emberek helyzetével és jogaival kapcsolatban. 2019 óta közel száz lengyel önkormányzat fogadott el olyan határozatot, amelyben az úgynevezett „LMBT-ideológiától” mentesnek nyilvánította magát, egyben vallva azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

Az Európa Tanács állásfoglalása szerint a választott helyi politikusok nem legitimálhatják az LMBTI emberekkel szembeni elutasítást. Az ő szerepük a sokszínűség előmozdítása és az emberi jogok védelme, emiatt felszólítják a lengyel hatóságokat, hogy semmisítsék meg az ilyen határozatokat.

Korábban már a helyi bíróság is alkotmányellenesnek minősítette az LMBT-mentes zónákat, amelyek miatt hat lengyel település uniós pénzektől esett el. Idén tavasszal a lengyel hatóságok megtagadták a francia Európa-ügyi minisztertől, hogy felkeresse az LMBT-mentes zónák egyikét. Az érintett települések közül mára többen visszaléptek és az elvesztett uniós pénzek miatt megbánták a korábbi döntésüket.

Érdekesség, hogy a magyar propagandamédia a fentiek ellenére következetesen tagadja a lengyel LMBT-mentes zónák létezését. És miközben az Európa Tanács elnöke éppen Magyarország, nem csak elítélik Lengyelországot a zónák miatt, de a kongresszust levezető Leendert Verbeek még Magyarországot is figyelmeztette:

„A növekvő LMBTI-ellenes gyűlöletbeszéd és diszkrimináció ismeretében nagyon aggasztó értesülni a magyar parlament által elfogadott jogszabályról, különösen akkor, amikor Magyarország az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöke.”

 

 

Európai politikusok pénzmegvonással sújtanák Magyarországot a homofób propagandatörvény miatt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin