Nagyvilág

Coming out mozgalom indult Lengyelországban

Tömeges coming out mozgalom indult Lengyelországban, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése érdekében. Donald Tusk miniszterelnök ugyanis a parlamenti választást megelőző kampányban ígéretet tett rá, hogy a hatalomátvételt követő 100 napon belül Lengyelország bevezeti a bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos nemű párok számára.

Hogy a kormányt ígérete teljesítésére kényszerítse, az ismert lengyel aktivista házaspár, Jakub és Dawid nyilvánosan is elkezdte visszaszámolni a 100 napot. A visszaszámlálás részeként minden nap újabb azonos nemű pár vállalja fel magát egy külön erre a célra létrehozott honlapon, és azt is elmondják, szerintük miért van szükség a bejegyzett élettársi kapcsolatra Lengyelországban.

A visszaszámlálás az eredeti tervek szerint a törvény elfogadását követő 100 napon belül véget ért volna. A kormány azonban egyelőre nem tartotta be a szavát, az LMBTQ-közösségben pedig sokan magánakcióba kezdtek.

Az ILGA Europe rangsora szerint Lengyelország a leghomofóbabb ország az Európai Unióban. Féltünk, hogy nem találunk elég párt 100 napra. A közösség válasza azonban olyan nagy volt, hogy jelenleg a 160. párnál tartunk, és a visszaszámlálás következő két évére is vannak önkénteseink. Ilyen nagyszabású kampány még nem volt Lengyelországban” – mondták Jakub és Dawid, a kampány szerzői.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

jakubidawid (@jakubidawid) által megosztott bejegyzés

 

A visszaszámlálásnak 100 nap után kellett volna véget érnie, de miután az ígéret nem teljesült 100 napon belül, a kampány folytatódik. Mint a szerzők bejelentették, addig folytatódik, amíg a törvényt meg nem alkotják és el nem fogadják a lengyel törvényhozásban.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin