Nagyvilág

Húszezer résztvevővel zajlott Varsóban az idei pride felvonulás

 

„Az egyenlőség ideje most jött el” – ezzel a jelszóval zajlott Varsóban az idei pride június 15-én, ahol a színes menet húszezer résztvevővel vonult végig a város központján. A szervezők az LMBTQ jogok mellett minden kisebbség jogaiért, az emberi méltóságért álltak ki a felvonulással, egyik kiemelt céljuk pedig a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények elleni jogi védelem megerősítése.

Az Egyenlőségi felvonulást (Paradzie Równości) szervező alapítvány elnöke, Rafał Dembe a rendezvény előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az LMBTQ közösség örül annak, hogy Lengyelország visszatért az európai értékekhez. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy az Európai Unióban hazája az ötödik alkalommal végzett az utolsó helyen az ILGA-Europe rangsorában, amely 49 európai országban vizsgálja az LMBTQ jogok helyzetét. „Függetlenül attól, hogy a narratíva változik, a jogaink nem változnak. Szeretnénk most Varsó utcáin sétálni, szórakozni, jól érezni magunkat, ugyanakkor emlékeztetni akarjuk az embereket arra, hogy még mindig várunk a jogainkra és az egyenlőségre” – mondta.

Maga a felvonulás a város egyik jelképe, a Kultúra és Tudomány Palotája közelében kezdődött, ahol rövid köszöntőt tartott a lengyel főváros polgármestere, Rafał Trzaskowski, aki egyben a rendezvény védnökségét is vállalta. Beszédében azt mondta, hogy „Varsó egy mosolygós, toleráns és európai város. Remélem, hogy mindazok a követelések, amelyeket évek óta ismételgetünk, megvalósulnak.”

A TVN24 beszámolója szerint a rendezvényen több politikus is megjelent, köztük Krzysztof Gawkowski miniszterelnök-helyettes és Katarzyna Kotula parlamenti képviselő is, aki Donald Tusk kormányának esélyegyenlőségi minisztere.

„A pride hónap, vagyis a büszkeség hónapjának szimbóluma a szivárványos zászló. Ez a zászló velünk van a nők jogainak, a független igazságszolgáltatásnak vagy a szabad médiának a védelmében. Mindenhol ott volt, ahol a szolidaritás és az együttműködés fontos. Ott volt, amikor az elmúlt években a jogállamiságért és a demokráciáért küzdöttünk. De nincs jogállamiság és demokrácia emberi jogok nélkül, LMBTQ jogok nélkül” – jelentette ki Katarzyna Kotula esélyegyenlőségi miniszter a színpadról.

Kotula közölte, hogy június a büszkeség hónapja, de ő október 15-én szeretne büszke lenni a koalíciós kormányra – ezen a héten minden dokumentumot előkészített a hivatala, hogy a parlament megkezdhesse a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló a törvényjavaslat előkészítését. Az októberi dátum azért fontos, mert a koalíciós többség a választási kampányban ígéretet tett arra, lehetőséget teremtenek az azonos nemű párok kapcsolatának jogi elismerésére. Kotula egyben nem titkolta, hogy bár korábban az egyenlő házasságról volt szó, a politikai realitásokat felmérve kompromisszumot kell kötniük, ha előrelépést akarnak. A miniszter a közösségi médiában azt írta, az élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat alig a minimum, politikai kötelezettségük, hogy törlesszék az adósságot és teljesítsék a választási ígéreteiket.

A pártokkal jövő héten kezdődnek a megbeszélések a törvényjavaslatról, hétfőn pedig a civil szervezetek képviselőivel is találkozik. A tervek szerint a törvényjavaslat az örökbefogadás kérdését és a szivárványcsaládokban élő gyermekek jogi helyzetét is rendezi.

Váratlan módon idén három pride felvonulást is rendeznek Varsóban, miután belső konfliktusok alakultak ki a szervezők között, és mindenki saját felvonulást szervez. Az elsőre június 8-án került sor, amelyen maroknyi ember vett részt, a szombati után a harmadik rendezvényre június 22-én kerül sor.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin