Nagyvilág

Megbánta egy lengyel város, hogy „LMBT-mentes zóna” lett

Az úgynevezett LMBT-mentes zóna részeként szerzett tapasztalatokról mesélt a New York Times-nak a dél-lengyelországi Kraśnik polgármestere, Wojciech Wilk. A 35 ezer fős város március elején azzal került be a hírekbe, hogy a nyíltan meleg francia Európa-ügyi miniszter, Clément Beaune szeretett volna ellátogatni oda, de a lengyel hatóságok megtagadták tőle a belépést.

Beaune tavaly decemberben coming outolt, és akkor ígéretet tett rá, hogy felkeresi a lengyel LMBT-mentes zónákat. A miniszter szóvivője szerint a lengyel hatóságok hivatalosan azzal utasították el a kérést, hogy a járványügyi helyzet nehézségei miatt ennek a látogatásnak kedvezőtlen lenne a fogadtatása.

 

Fotó: TVN24

 

2020 tavaszára közel száz lengyel önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel kinyilvánítják, hogy az ő településük vagy régiójuk mentes az “LMBTQ ideológiától”. Ezzel vállalják azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

Kraśnik képviselőtestülete 2019-ben döntött úgy, hogy csatlakozik az „LMBT-mentes zónához”, de az amerikai lapnak nyilatkozva Wilk polgármester elmondta, hogy ma már bánja egykori döntésüket. Egyrészt úgy érzi, hogy különösen a francia miniszter balul sikerült látogatása miatt közröhely tárgyává váltak Európában, másrészt már most rengeteg potenciális forrástól estek el miatta.

Az Európai Unió testvérvárosi programjában például tavaly nyáron elutasították azon lengyel városok pénzügyi igényeit – így Kraśnikét is -, amelyek csatlakoztak az “LMBT-mentes zóna” kezdeményezéshez. Emellett Norvégia visszavont egy 10 millió euró értékű befektetést, a francia testvértelepülés pedig megszakította hivatalos kapcsolatait a várossal.

Bár az újság beszámolója szerint vannak Kraśnikban, akik továbbra is támogatják az „LMBT-mentes zónában” maradást, mondván nincs szükség „idegenek pénzére”, a polgármester ma már más álláspontot képvisel. Szeretne visszalépni a deklarációtól és lemosni a város szégyenfoltját.

Borítókéo: TVN24

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin