Nagyvilág

Az „LMBT-mentes zónák” ellen szólalt fel a lengyel főrabbi

Michael Schudrich rabbi 2004 óta a lengyel zsidó közösség vallási vezetője, és központi szerepet játszik az ország „zsidó reneszánsz” mozgalmában. Múlt héten az izraeli Aguda LMBTQ szervezet „Büszkeség a nappaliban” című beszélgetés sorozatának keretében beszélt hitéről és kifejtette véleményét a lengyelországi úgynevezett LMBT-mentes zónákkal kapcsolatban is.

Amennyire én tudom, az LMBT-mentes zónák létrehozása ellenkezik a Halachával” – mondta Schudrich, utalva a Tórán alapuló zsidó törvények gyűjteményére. „Természetesen a Halacha nem felelős azért, amit a lengyel települések tesznek, de ahogy én ortodox rabbiként a judaizmust értelmezem, az az, hogy azt akarjuk, hogy minden zsidó jól érezze magát a zsinagógában”.

A lengyelországi „LMBT-mentes zónák” 2019-ben kezdtek elszaporosni, amikor városok és járási szintű önkormányzatok határozatokat hoztak, amelyekben „LMBT-ideológiától mentesnek” nyilvánították magukat. Jelenleg legalább 80 ilyen zóna van Lengyelországban és az ország közel egyharmadát lefedik.

Minden zsidónak tudnia kell, hogy szívesen látjuk őket, és ha valaki azt mondja nekik, hogy nem látjuk őket szívesen, akkor az a személy téved. Igen, vannak közöttünk különbségek, és akkor mi van? A zsidó egység megteremtése nem arról szól, hogy mindenben egyetértünk, hanem arról, hogy együtt ünnepeljük, hogy mindannyian zsidók vagyunk” – mondta a rendezvényen a főrabbi.

Schudrich elmondta, hogy amióta 1990-ben elkezdett Lengyelországban dolgozni, megértette, hogy rabbiként az az egyetlen feladata, hogy a lengyel zsidókat közelebb hozza a judaizmushoz és a zsidó kultúrához, nem pedig az, hogy szexuális alapon kizárja őket.

Nem az én feladatom megítélni, hogy kik ők” – hangsúlyozta. „Ez Isten felelőssége. Van elég dolgom, nem kell Isten munkáját végeznem.

A főrabbi nem az első zsidó vezető, aki elítéli a Lengyelországban nyilvános fórumokon terjedő homofóbiát. Tavaly varsói közösségi vezetők nyílt levelet írtak alá tiltakozásul, amelyben párhuzamot vontak a holokauszt előtti antiszemita gyűlöletkeltési kísérletekkel.

Schudrich bírálta azokat a zsidókat, akik nem hajlandók állást foglalni a kérdésben, és azt mondta, hogy a közösségnek „különleges felelőssége”, hogy beavatkozzon, amikor másokat üldöznek.

Mi, zsidók mindig panaszkodunk, hogy amikor minket ér az antiszemitizmus, a nem zsidók nem állnak ki értünk” – mondta az Aguda paneljében. „Ez tehát azt jelenti, hogy nekünk különleges felelősségünk van kiállni mindenkiért, akit diszkriminálnak. (…) Bármi, ami a polgári jogok megsértése, bármi, ami megalázó egy emberrel szemben, az rossz.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin