Nagyvilág

Megszűnt az első „LMBT-mentes zóna” Lengyelországban

LMBTQ egyenlőségért felvonulók a lengyelországi Katowicében 2020 augusztusában / benia199

 

Január 28-án hivatalosan is megszűnt az első „LMBT-mentes zóna” Lengyelországban, miután a helyi önkormányzat képviselői a korábbi határozatuk visszavonásáról döntöttek. A lengyel bíróság már korábban kimondta, hogy ezek a zónák alkotmányellenesek, tavaly nyáron pedig hat település EU-s pénzektől esett el az állami homofóbia miatt.

LMBT-mentes zóna:

2020 tavaszára közel száz lengyel önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel kinyilvánítják, hogy az ő településük vagy régiójuk mentes az “LMBTQ ideológiától”. Ezzel vállalják azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

Az ország dél-keleti részén található Nowa Dęba városa most úgy döntött, ők inkább mégsem vesznek részt a zónázásban. Az önkormányzat 15 képviselője közül 10 szavazott a határozat visszavonására, egy képviselő tartózkodott, négyen pedig nem vettek részt a szavazáson.

Minderről Bartosz Staszewski LMBTQ-aktivista is beszámolt a Twitteren, aki az érintett települések határában korábban kitáblázta a helységnevek alatt, hogy mihez adják a lakók a nevüket.

 

 

Nowa Dęba azon települések egyike volt, amellyel felmondta az együttműködést testvérvárosa, az ír Fermoy az LMBTQ-közösség diszkriminációja miatt. Nyugat-Európában a lakosság nyomására többek is megszakították a kapcsolatot a lengyel testvérvárosokkal a homofóbia miatt, a sort a francia Saint-Jean-de-Braye kezdte, majd hasonlóan döntött az ír Fermoy, vagy a holland Nieuwegein is.

Most Nowa Dęba vezetői azt állítják, hogy ez az egész LMBTQ-ellenes diszkrimináció pusztán egy félreértés volt.

Lengyelországban kormányzati szinten az LMBTQ-közösséget tették meg közellenséggé. Mára ez akkora méreteket öltött, hogy az Európai Parlament képviselőitől kezdve Ursula von der Leyenen át Joe Bidenig számosan elítélték a lengyel kormányt, és a lengyel zsidóság vezetői is arra figyelmeztetnek, hogy a dehumanizáló uszítás ahhoz hasonló, ahogy a második világháború előtt beszéltek a zsidó közösség tagjairól.

 

 

A lengyel miniszterelnök leállna a homofóbiával az uniós pénzekért cserébe

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin