Nagyvilág

Ha homofób törvényekről van szó, megvalósul a vallásbéke

 

A 66 ország, ahol az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolat illegális. A sárgával jelölt országok szodómiatörvényeit jelenleg a helyi bíróságokon támadták meg. A rózsaszín Srí Lankán jelenleg a parlament előtt van egy törvényjavaslat, amely hatályon kívül helyezné a szodómiáról szóló törvényt. A narancsszínnel jelölt Indonéziában a homoszexualitást csak néhány tartományban büntetik. A vörös színű államok mindegyikében országos szodómiatörvények vannak érvényben, és nincsenek erőfeszítések az eltörlésükre. Forrás: 76crimes.com

A világon jelenleg is 66 olyan ország van, ahol az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolat illegálisnak minősül. Ezen országok felében a lakosság nagyobbik része muszlim vallású. Az ilyen homofób törvénnyel rendelkező országok közül 29-ben (azaz 44%) a többség keresztény vallású.

Az elmúlt években bírósági döntések (Barbados, St. Kitts és Nevis, Antigua és Barbuda 2022-ben, Trinidad 2018-ban, Belize 2016-ban) és törvényhozási intézkedések (Cook-szigetek 2023-ban, Szingapúr 2022-ben, Angola és Botswana 2019-ben, Seychelle-szigetek és Nauru 2016-ban, Mozambik, São Tomé és Príncipe, valamint Palau 2014-ben) révén csökkent a homofób törvényekkel rendelkező keresztény többségű országok száma – írja a 76Crimes.

Hasonlóképpen a hindu többségű Mauritius (2023-ban), a buddhista többségű Bhután (2021-ben) és hindu többségű India (2018-ban) is felszámolta a homoszexualitást büntető törvényeit.

Muszlim ország azonban ezidáig nem vont vissza ilyen törvényt. A muszlim többségű országok között a Közel-Kelet mellett olyan országok is szerepelnek, mint Üzbegisztán, Türkmenisztán vagy Malajzia. Indonéziában Dél-Szumátra és Aceh tartományokban büntetik az azonos nemű emberek kapcsolatát.

A keresztény többségű, homofób törvényekkel rendelkező országok jobbára Afrikában találhatók és a gyarmati múltjuknak köszönhetik a diszkrimináló törvényeket, melyeket azonban a legtöbb ország megváltoztatni sem hajlandó, a keresztény értékekre hivatkozva.

Néhány hete Ferenc pápa is elismerte, hogy az afrikai országokban olyan mértékű ellenállás van az LMBTQ közösségre vonatkozó egyházi szabályok enyhítésével kapcsolatban, hogy ott nem forszírozza az egyház például az azonos nemű párok megáldásának lehetőségét sem.

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin