Nagyvilág

Börtönre ítéltek két indonéz katonát, mert lefeküdtek egymással

fotó: Unsplash / Farhan Abas

 

Az indonéz hadsereg elbocsátott két katonát, mert lefeküdtek egymással – írja a South China Morning Post. A két férfit emellett hét hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság “helytelen viselkedés” miatt. A katonák tavaly kerültek állományba és Jáva szigetén állomásoztak.

A többségében muszlim vallású Indonéziában ugyan az ország nagy részén nem büntetik az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, ez alól azonban van két kivétel. Aceh tartományban még mindig érvényben van a saría és rendszeresen büntetnek szexuális aktuson kapott melegek férfiakat. A hadsereg szabályai szerint pedig szintén tilos az azonos neműek közötti kapcsolat.

Indonéziában mélyre nyúló stigma övezi a homoszexualitást, és a hatóságok gyakran egy másik törvényt, a pornográfiaellenes jogszabályt alkalmazzák a melegek ellen.

A legfelsőbb bíróság még november 9-én hozott ítéletet a katonák ügyében, de csak most írt róla a helyi média. A bíróság ítélete szerint “a vádlottak cselekedetei, miszerint deviáns szexuális magatartást mutattak egy azonos neművel, rendkívül helytelen, mivel katonaként példaképként kellene szolgálniuk a környezetük számára.” A 60 oldalas határozatban az is szerepel, hogy a vádlottak cselekedetei “a törvény és minden vallási előírás ellen valók”.

Az Amnesty International szerint az utóbbi években több mint egy tucat rendőrt és katonát bocsátottak el az állásából hasonló okok miatt. A szervezet szerint az ország vezetői politikai nyilatkozataikkal tovább rontják az LMBTQ-közösség helyzetét Indonéziában, és a mostani eset is csak “a jéghegy csúcsa”.

 

 

Egy indonéz törvény ördögűzésre kényszerítené a melegeket

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb