Nagyvilág

Újabb ország dekriminalizálta a homoszexualitást

Barbados
Barnados. Fotó: Kathryn Maingot, Unsplash

 

Mérföldkőnek számító szóbeli határozattal Barbados legfelsőbb bírósága dekriminalizálta a homoszexualitást – írja a Human Rights Watch (HRW). Írásban később teszik közzé a döntést.

A kelet-karibi térség államai közül Barbados a harmadik, amely idén megtette ezt a lépést. Korábban Antigua és Barbuda, valamint Sant Kitts és Nevis is megszüntette a diszkrimináló törvényeit.

A Barbadoson eddig hatályban lévő törvény alapján akár életfogytiglani büntetést is kiszabhattak „szodómiáért”, „komoly szeméremsértés” esetén pedig akár 10 éves börtön is járhatott. A törvény brit gyarmati maradvány volt.

A térségben ugyan ritkán tartatják be az azonos nemű kapcsolatokat tiltó törvényeket, de azok megfogalmazása zavaros, alkalmazási területük pedig igen széles lehet. Ami még fontosabb, felhasználhatók az LMBTQ-közösséggel szembeni előítéletek és ellenérzések erősítésére. A HRW 2018-as jelentése részletezi a kelet-karibi térség államaiban az LMBTQ emberek ellen elkövetett diszkriminációt, erőszakot és a meglévő előítéleteket is.

A barbadosi döntés a régióban dolgozó civil szervezetek, különösképp az Eastern Caribbean Alliance for Diversity and Equality (Kelet-karibi Szövetség a Sokszínűségért és az Egyenlőségért) munkájának köszönhető. A karibi térségben Belize volt az első 2016-ban, ahol dekriminalizálták a homoszexualitást, Trinidad és Tobagó pedig 2018-ban nyilvánította alkotmányellenesnek az erre vonatkozó jogszabályt.

Ugyanakkor hat további karibi államban (Dominika, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek) még mindig léteznek az azonos nemű intimitást bűncselekményként kezelő törvények. Jelenleg világszerte mintegy 66 országban bünteti a törvény a homoszexualitást.

 

Alkotmányellenes a homoszexualitás büntetése a karibi bíróság szerint

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin