Itthon

Háttér Társaság: Az „Érzékeny tartalom” címke csak újabb kormányzati megbélyegzés

Március végén írtak róla a hazai lapok, és mi is beszámoltunk róla, hogy újabb homofób és transzfób jogszabály-módosítás van készülőben. A Háttér Társaság sajtóközleményben számol be róla, hogy a kormány úgy módosítaná a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet, hogy az újabb támadást jelent a szexuális és nemi kisebbségek emberi jogai ellen. Ez ugyanaz a rendelet, amely alapján a „homoszexualitást, születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést és a nem megváltoztatását megjelenítő és népszerűsítő terméket” csak a többi terméktől elkülönítve, illetve lefóliázva lehet csak árusítani, és akkor is csak iskoláktól távol.

Az új tervezet szerint – amely várhatóan 2024. október 1-jén lép hatályba – „a gyermekeknek szóló olyan termék, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, úgy forgalmazható, hogy a megvételére vonatkozó ügyleti döntés meghozatalát lehetővé tevő kereskedelmi kommunikációnak jól látható módon tartalmaznia kell az „Érzékeny tartalom!” tájékoztatást.

Ez a módosítás indoklása alapján a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy például egy LMBTQI témákkal (is) foglalkozó könyv vagy film csak úgy lesz forgalmazható, ha annak adatlapján jól láthatóan feltüntetik az „Érzékeny tartalom!” bélyeget. A kormány azzal érvel, hogy az elektronikus kereskedelem folyamatos térhódítására és a „gyermekek védelmével és a fogyasztók online térben való védelmével kapcsolatos célkitűzésekre” tekintettel van erre szükség, anélkül, hogy érvekkel alátámasztaná, miért az LMBTQI témákat ítéli a gyermekekre nézve fokozottan veszélyesnek és például az erőszakos tartalmakat miért nem.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Háttér Társaság (@hattertarsasag) által megosztott bejegyzés

 

Az új módosítás rendkívül aggasztó és jól illeszkedik a kormány szexuális és nemi kisebbségeket támadó és megbélyegző, hosszú évek óta tartó intézkedései közé. A tervezet jelenlegi formájában szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló közvetlen diszkriminációt valósít meg, stigmatizál, és tovább erősítheti az LMBTQI emberek társadalmi kirekesztését. Ezeknek a tartalmaknak a megbélyegzése akadályozza az objektív és előítéletektől mentes információkhoz való hozzáférés jogát, miközben semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a szexuális és nemi kisebbségek megjelenítése károsan hatna a gyermekekre.

Az Amnesty International Magyarország és Háttér Társaság felszólítja a kormányt, hogy töröljék a tervezetből az LMBTQI embereket megbélyegző legújabb részeket a korábbi, fóliázásra és elkülönítésre, és a boltok elhelyezkedésére vonatkozó rendelkezésekkel együtt. A tervezet társadalmi vitája csütörtökön zárult, a rendeletet egyelőre még nem hirdették ki.

A Háttér Társaság Jogi Programja a társadalmi vita keretében véleményezte a rendeletmódosítást, amely dokumentum elérhető itt. 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin