Nagyvilág

Mostantól akár 15 év börtönnel is büntethetik a melegeket Irakban

 

Az iraki parlament április 27-én elfogadta azt a törvényt, amely büntethetővé teszi az azonos neműek közötti kapcsolatokat. Ennek alapján akár 15 éves börtönbüntetés is kiszabható.

A törvény hivatalosan a vallási értékek védelmét szolgálja, valamint hogy „megvédje az iraki társadalmat attól az erkölcsi romlottságtól és a homoszexualitásra való felhívástól, amely elárasztotta a világot”, írja a Reuters. Jogvédők szerint a valóságban a törvény egy újabb támadás az iraki LMBTQ emberek ellen.

 

A törvényt elsősorban a konzervatív síita muszlim pártok támogatták, amelyek a legnagyobb koalíciót alkotják a helyi parlamentben. A prostitúció és a homoszexualitás elleni küzdelemről szóló jogszabály minimum 10 év, de maximum 15 év börtönnel bünteti az azonos neműek közötti kapcsolatban résztvevőket, és legalább hét év börtönbüntetést ír elő mindazoknak, akik a homoszexualitást vagy a prostitúciót népszerűsítik.
A törvény alapján egytől három évig terjedő börtönbüntetés szabható ki azokra, akik megváltoztatják a biológiai nemüket, vagy akik férfi létükre szándékosan nőies módon öltözködnek. Ugyanez a büntetési tétel nemcsak a transznemű emberekre vonatkozik, hanem az őket segítő orvosokra is.

Az életbe lépett törvénycsomag egyúttal betiltotta az LMBTQ szervezetek működését is.

A törvényjavaslat eredetileg még a halálbüntetést is tartalmazta, de az Egyesült Államok és több európai ország erőteljes ellenállását követően módosították ezt a részt, mielőtt elfogadták volna. Eddig Irak nem kriminalizálta kifejezetten a homoszexualitást, bár a büntető törvénykönyv lazán meghatározott erkölcsi kitételeit eddig is felhasználták az LMBTQ emberek ellen, akik közül többeket megöltek fegyveres csoportok és helyi lakosok. Az LMBTQ-ellenes törvény mostani elfogadása csak tovább fogja növelni a közösség tagjai elleni bűncselekmények számát, egyúttal súlyos csapást jelent az alapvető emberi jogokra, mondta Rasha Younes, a Human Rights Watch LMBTQ-jogi programjának igazgatóhelyettese a Reutersnek.

Az emberi jogokat felügyelő iraki tisztviselőket a Reuters nem tudta elérni, hogy kommentálják a törvény elfogadását. A széttöredezett iraki belpolitikában azonban ritka egyetértés van a homofóbiát illetően: a nagyobb iraki pártok az elmúlt évben fokozták az LMBTQ-ellenes gyűlöletkeltést, és tavaly mind a kormányon lévő, mind az ellenzéki konzervatív síita frakciók tüntetésein is gyakran égettek szivárványzászlókat.

 

Az állam által támogatott fegyveresek vadásznak Irakban a melegekre

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin