Nagyvilág

A gyarmati múltnak köszönheti Afrika a homofób törvényeket

 

Az utóbbi időben egyre többet hallani az afrikai országokban az LMBTQ-közösségek jogi diszkriminációjáról, egyes esetekben rendkívül súlyos következményekkel.

Ugandában májusban lépett életbe az a jogszabály, amely akár halálbüntetést is kiszabhat „súlyos homoszexuális cselekmény” esetében. Az országban most jogvédők, emberi jogi aktivisták, újságírók, vallási vezetők, ügyvédek és akadémikusok fogtak össze, hogy bíróságra vigyék az ügyet – írja a Human Rights Watch. A törvény bevezetése óta megnőtt a homofób és transzfób erőszak száma, mivel az emberek felhatalmazva érzik magukat az önjelölt „igazságosztásra”.

Gyarmati hagyaték az intézményesített homofóbia

A Human Dignity Trust (HDT) jogvédő csoport szerint világszerte 65 országban büntetik még mindig az azonos nemű párok közötti kapcsolatot, és ezek közül 31 Afrikában található – írja a Thomson Reuters Foundation.

A szexuális irányultságon alapuló diszkriminációt a gyarmati törvényeknek köszönhetik ezek az országok, annak ellenére, hogy a gyarmatosítók, mint az Egyesült Királyság, Franciaország vagy Portugália már rég kivezették ezeket a törvényeket.

Afrikában a brit törvényeknek van a legnagyobb hatásuk, a korábbi brit gyarmatok közül 13-ban vannak érvényben továbbra is a régi homofób jogszabályok.

Mire Nagy-Britannia 1967-ben legalizálta az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, számos korábbi gyarmat függetlenné vált, és nem örökölte a jogi változást, köztük Kenya és Uganda sem.

Kelet-Afrikában a legsúlyosabb a helyzet

Az Afrikán végigsöprő konzervatív hullám Kelet-Afrikát érinti a legsúlyosabban. Ugandában már bevezették a halálbüntetés lehetőségét a homoszexuális kapcsolatokra. A szomszédos Kenyában a hatóságok hasonló intézkedéseket fontolgatnak az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolat további büntetése érdekében. Tanzánia és Dél-Szudán is ezt tervezi.

Egyes regionális törvényhozók a kérdést egzisztenciális harcként fogalmazzák meg, hogy megvédjék az általuk afrikainak nevezett értékrendet. Szerintük a nyugat nyomást gyakorol az afrikai népekre, hogy támogassák a melegek jogait.

„Uganda vagy Nigéria és más országok esetében a jelenlegi politikai elit a homoszexualitást „nem-afrikai” dolognak állítja be, hogy érvényt szerezzen hatalmának” – fogalmazott Gustavo Gomes da Costa Santos, a Pernambucó-i Szövetségi Egyetem szociológia-professzora.


 Országok, amelyek valamilyen formában büntetik az LMBTQ embereket. Forrás: Human Dignity Trust

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin