Nagyvilág

Érvényben marad Ugandában a világ legszigorúbb melegellenes törvénye

Uganda legfelsőbb bírósága szerdán elutasította az ország világszerte sokak által támadott homoszexualitás-ellenes törvényének hatályon kívül helyezésére vonatkozó beadványt. Csupán néhány paragrafus kerül majd ki belőle.

A tavaly elfogadott és azonnal nemzetközi bírálatokat kiváltó törvény súlyosan kriminalizálja az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot egy olyan országban, ahol az ilyen jellegű kapcsolatok már eddig is illegálisak voltak. Az alkotmányellenesnek vélt szakaszok a magánélet védelmével és a szexuális tevékenységet nem folytató személyek bejelentési kötelezettségével foglalkoznak.

Elutasítjuk a 2023. évi homoszexualitás-ellenes törvény teljes megsemmisítését, és nem hozunk végzést a végrehajtása ellen sem” – mondta Richard Buteera főbíró-helyettes, miközben felolvasta az öt bíróból álló alkotmánybíróság egyhangú döntését.

 

 

Az ellenzők azonnal bírálták a döntést. Egyesek attól tartanak, hogy a döntés hatással lesz a HIV afrikai terjedésének megfékezésére irányuló erőfeszítésekre. „Bizonyított tény, hogy a HIV által leginkább veszélyeztetett csoportok, például az LMBTQ-közösség kriminalizálása akadályozza az életmentő egészségügyi és HIV-szolgáltatásokhoz való hozzáférést, ami aláássa a közegészségügyet és a HIV-re adott általános választ az országban” – mondta Anne Githuku-Shongwe, az UNAIDS keleti és dél-afrikai regionális igazgatója egy közleményben.

A drákói törvény kriminalizálja az azonos neműek szexuális kapcsolatait, és kemény büntetést szab ki a közösség támogatóira, az érdekvédőkre és azokra, akik az LMBTQ-közösség tagjaival üzletelnek.

A törvény hatályon kívül helyezett szakaszai előírták volna, hogy az állampolgároknak jelenteniük kell a hatóságoknak az azonos neműek szexuális kapcsolatának gyanúját, és büntetik azokat, akik megengedik, hogy helyiségeikben azonos neműek szexuális kapcsolatot folytassanak. A bíróság megállapította, hogy ezek a követelmények sértették a polgárok magánélethez való jogát.

A törvény 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot tanúsító személyeket, és ők bizonyos esetekben halállal is büntethetőek. A törvény azt is lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy „védelmi határozatot adjanak ki” minden olyan fiatal számára, akit azonos nemű szexuális kapcsolat létesítésével gyanúsítanak.

A halálbüntetés a „súlyos homoszexualitásra” vonatkozik, amely laza meghatározás szerint a gyermekek vagy szellemi vagy fizikai fogyatékossággal élő személyek ellen elkövetett szexuális cselekményeket, a vérfertőzéssel járó vagy a személy beleegyezése nélkül elkövetett cselekményeket, illetve a „sorozatos elkövetők” által elkövetett cselekményeket jelenti.

 

Egyre nő a homofób és transzfób erőszak Ugandában

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin