Nagyvilág

Ferenc pápa szerint Afrikában oké a homofóbia

Az olasz La Stampának nyilatkozva Ferenc pápa kifejtette, hogy elfogadja az afrikai püspökök tiltakozását az azonos nemű párok megáldása ellen. Véleménye szerint az afrikai társadalmak „speciális esetnek” számítanak, mert „nem tolerálják” és rossz dolgokkal azonosítják a homoszexualitást, és ezt a római katolikus egyház döntéshozóinak is muszáj figyelembe venniük.

Az egyház még tavaly jelentette be, hogy megáldhatják a papok az azonos nemű párokat is. A döntés az egyházon belül is nagy vihart kavart, több országban a püspökök nem voltak hajlandók bevezetni.

A pápa szerint az áldás nem a queer párok kapcsolatára vonatkozik, hanem az egyénekre külön-külön. Ferenc szerint az áldások célja az volt, hogy „konkrétan megmutassák az Úr és az Egyház közelségét mindazoknak, akik különböző helyzetekben segítséget kérnek a hit útjának folytatásához – néha annak megkezdéséhez.”

Az egyház tanítása szerint az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolat bűnös és rendellenes. Az azonos nemű emberhez való vonzódás önmagában nem bűn, ezért nekik a tanítás szerint tartózkodniuk kell a szextől, hogy erényesek maradjanak. A pápa azt mondta, hogy bár az ilyen áldást kérő emberektől nem követelik meg az „erkölcsi tökéletességet”, ez nem igazolhatja az egyház által szabálytalannak tartott kapcsolatot.

„Amikor egy pár spontán jelentkezik, hogy kérje az áldást, nem az egyesülést áldjuk meg, hanem egyszerűen azokat az embereket, akik közösen kérték. Nem az egyesülést, hanem a személyeket” – mondta az egyházfő.

A pápa azért bízik abban, hogy Afrika kivételével az azonos nemű párok megáldhatóságáról szóló döntés kritikusai végül képesek lesznek elfogadni a tényeket. Pont egy évvel ezelőtt a katolikus egyházfő Afrikában járt, és felszólalt az LMBTQ-emberek védelmében azokban az országokban, ahol valamilyen módon törvény bünteti a homoszexualitást. Például Ugandában, ahol az azonos nemű párok közötti szexuális kapcsolatért akár halálbüntetés is járhat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin