Hírek

Tombolnak a lengyel politikusok, amiért EU-s pénzektől estek el a homofóbia miatt

 

Tombolnak a lengyel politikusok, miután június 28-án kiderült, EU-s forrásoktól esnek el a homofób települések. Az EU testvérvárosi programjában ugyanis elutasították azon lengyel városok pénzügyi igényeit, amelyek csatlakoztak az úgynevezett “LMBT-mentes zóna” kezdeményezéshez.

LMBT-mentes zóna:

Idén tavaszra közel száz lengyel önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel kinyilvánítják, hogy az ő településük vagy régiójuk mentes az “LMBTQ ideológiától”. Ezzel vállalják azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter „törvénytelennek és alaptalannak” nevezte a lengyel települések pályázatának elutasítását. Egyben sürgette Mateusz Morawiecki miniszterelnököt, a témában egyeztessen az Európai Bizottsággal, és Brüsszel garantálja, hogy a jövőben nem vesznek el több EU-s forrást Lengyelországtól. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen jelezte, hogy ő az LMBT-jogok mellett áll.

„Szerződéseink biztosítják, hogy Európában minden ember szabadon lehessen önmaga, hogy ott éljen, ahol akar, azt szeressen, akit akar, és olyan magas célokat tűzzön ki maga elé, amilyeneket csak akar.”

 

 

Ziobro már az EU költségvetéséről és a koronavírus-járványt követő gazdasági mentőcsomagról szóló tárgyalások során félt attól, hogy a kifizetésekért tiszteltben kell majd tartaniuk az LMBTQ-jogokat is.

Félelmei pedig nem tűnnek alaptalannak. Miután elutasították a homofób lengyel települések pályázatát, az Európai Bizottság szóvivője, Stefan de Keersmaecker megerősítette: Brüsszel akár a jóval nagyobb kohéziós alapok pénzcsapjainak elzárásával is biztosítani fogja, hogy az EU-s pénzeket az Európai Unió értékeivel összhangban költsék el a tagországok.

A lengyel politikusok hiába vannak felháborodva, az EU előre figyelmeztette őket. Az Európai Parlament már tavaly decemberben elítélte Lengyelország “LMBT-mentes zónáit”, idén júniusban pedig világossá tették, hogy ezek az önkormányzatok ne reméljenek EU-s pénzt.

Ettől függetlenül továbbra is kitart a harcias lengyel álláspont. Janusz Kowalski, az Államvagyonügyi Minisztérium államtitkára a Rzeczpospolita lapnak azt mondta:

„Nem engedjük, hogy egyetlen eurót is elvegyenek Lengyelországtól, a helyi lengyel önkormányzatoktól, bármelyik lengyel intézménytől, amiért a törvényeinknek megfelelően nemet mondunk az LMBT ideológiára, amiért megvédjük a lengyel családokat. Egész Lengyelországnak LMBT-mentes zónának kell lennie.”

A politikus szerint támadás alatt állnak a tradicionális családok, és az olyan kapcsolatok „reklámozása”, ahol azonos nemű párok nevelnek gyereket, az összeegyeztethetetlen a lengyel alkotmánnyal és a lengyel kulturális örökséggel.

„Ez a civilizációnkat támadja, a lengyel családok DNS-ét támadja, ezért mi elutasítjuk ezt az extrém ideológiát.”

 

 

A lengyel állam beperelte az Ikeát, amiért kirúgták a homofób alkalmazottat

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin