Nagyvilág

A lengyel esélyegyenlőségi miniszter Beyoncé-ra táncolva sétált a pride-on

fotó: Facebook / OKO.press

Szivárványos hajpánttal és kezében szivárványzászlóval, Beyoncé-ra táncolva sétált tegnap Katarzyna Kotula lengyel esélyegyenlőségi miniszter a łódźi pride-on. A 13. alkalommal megrendezett felvonulás célja felhívni a figyelmet a kisebbségek problémáira és az LMBTQ embereket érő diszkrimináció elleni fellépés szükségességére.

A több ezer fős esemény első alkalommal zajlott a lengyel esélyegyenlőségi minisztérium tiszteletbeli védnöksége alatt, és Kotula beszédet is mondott: „Azért vagyok ma itt, hogy kijelentsem: tudom, milyen felelősséggel tartozom. És ígérem nektek, kedves emberek, akik örökké az életem fontos részét képezitek, hogy mindent megteszek, hogy gondoskodjak az méltóságotokról és a biztonságotokról. Azért is, mert ennyi év mocsár után egyszerűen megérdemlitek, hogy minden, ami rólatok szól, az a ti részvételetekkel történjen.”

 

Kotula ezzel utalt a 2015 és 2023 között hatalmon lévő, a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormányok idejére, amikor állami ideológiává és folyamatos kampánytémává vált a homofóbia és a transzfóbia. Katarzyna Kotula mostani megszólalása a lehető legélesebb szakítás a korábbi kormányzati kommunikációval, mint amikor például 2020-ban az akkori oktatási miniszter, Przemyslaw Czarnek élő televíziós adásban jelentette ki, hogy a melegek nem egyenlőek a normális emberekkel és így esetükben nem lehet emberi jogokról sem beszélni. A hosszú éveken át tartó gyűlöletkeltésnek súlyos ára volt, az LMBTQ-ellenes közbeszéd és intézkedések rányomták a bélyegüket a queer emberek mentális egészségére – az úgynevezett LMBT-mentes zónákban 16%-kal megnőtt az öngyilkosságok száma.

Ehhez képest most esélyegyenlőségi miniszterként Kotula kijelentette: „A (bejegyzett) élettársi kapcsolatokért, az egyenlő házasságért, a nemek közötti egyenlőségről szóló törvényért, az LMBTQ közösség méltóságáért és emberi jogaiért akár a pokolba is elmegyek és paktumot kötök az ördöggel. Megígérem, hogy amikor jövőre itt találkozunk, legalább néhányat megvalósítunk ezekből a követelésekből.”

Arról is biztosította a pride résztvevőit, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a tavaly hatalomra került kormánykoalíció „keményvonalas” és „álkonzervatív” politikusait meggyőzze arról, hogy a demokrácia, a jogállamiság és az alkotmány az LMBTQ+ közösségről, az emberi jogokról és az európai értékekről is szól. Egyúttal megerősítette, hogy hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerül a büntető törvénykönyv módosításáról szóló törvényjavaslat, amely szigorítja az LMBTQ emberek elleni gyűlöletbeszédet.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin