Hírek

Nem adta meg az EU a pénzügyi támogatást a lengyel homofóbia miatt

„Jesteśmy ludźmi nie ideologią” – Emberek vagyunk, nem ideológia, ez áll a homofób lengyel elnök ellen tüntetők tábláin. Lublin, Lengyelország, 2020. június 16. Fotó: a_widz

 

Tegnap tette közzé az Európai Bizottság azoknak a városoknak a listáját, amelyek pénzügyi támogatást kapnak az EU testvérvárosi programjában. A városok 150 ezer eurónyi támogatásra pályázhattak, az Európai Bizottság pedig úgy határozott, elutasítják azon lengyel városok pénzügyi igényét, amelyek csatlakoztak az úgynevezett “LMBT-mentes zóna” kezdeményezéshez.

LMBT-mentes zóna:

Idén tavaszra közel száz lengyel önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel kinyilvánítják, hogy az ő településük vagy régiójuk mentes az „LMBTQ ideológiától”. Ezzel vállalják azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

Az Európai Parlament már tavaly decemberben elítélte Lengyelország “LMBT-mentes zónáit”, idén júniusban pedig világossá tették, hogy ezek az önkormányzatok ne reméljenek EU-s pénzt. A homofób kampányra épített elnökválasztás után aztán már a lengyel bíróságok is alkotmányellenesnek ítélték ezeket a zónákat.

Az Európai Bizottság mostani döntése után Helena Dalli, az EU egyenlőségért felelős biztosa a Twitteren is jelezte, a zónák miatt bukta Lengyelország a pénzeket.

“Az Európai Unió értékeit és az alapvető emberi jogokat minden tagállamnak és állami hatóságnak tiszteletben kell tartania. Emiatt került elutasításra hat település testvérvárosi pályázata, köztük azon lengyel önkormányzatoké, amelyek “LMBT-mentes zónákról” vagy „a [ hagyományos] családok jogairól” szóló határozatok hoztak.

 

 

A pénzügyi támogatás elvesztésén túl Nyugat-Európában a lakosság nyomására elkezdték felmondani a testvérvárosi együttműködéseket az érintett lengyel településekkel. A sort a francia Saint-Jean-de-Braye kezdte, majd hasonlóan döntött az ír Fermoy, vagy a holland Nieuwegein is.

Az Európai Bizottság két főigazgatója, a regionális és várospolitikáért felelős Marc Lemaître, és a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős Joost Korte még júniusban jelezte, hogy akár a koronavírus-járvány utáni gazdaságélénkítő alapból is kizárhatják a lengyel városokat:

„Miközben a lengyel vezetők az EU pénzeit használják, az LMBT-mentes deklarációk azzal járnak, hogy lengyel állampolgárok élnek félelemben amiatt, hogy diszkriminálják őket ezek a hatóságok, vagy más polgárok erőszakot alkalmaznak ellenük, vagy elveszítik az állásukat.”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin