Hírek

A lengyel állam beperelte az Ikeát, amiért kirúgták a homofób alkalmazottat

 

Lengyelországban még tavaly okozott óriási felháborodást Janusz Komenda esete. A Ikea egyik menedzsereként dolgozó férfi a vállalat belső honlapján több homofób megjegyzést tett.

“Botrányos a homoszexualitás és a többi deviancia elfogadása és reklámozása”

– írta egy helyen, majd az Ószövetségből másolt be bibliai idézeteket, amelyekkel a melegek halálát kívánta. A cég több munkatársa is kifogástolta ezeket a sértő megjegyzéseket.

Komenda a vállalat felszólítására sem volt hajlandó eltávolítani semmit, az Ikea pedig ezután elbocsátotta a homofób alkalmazottat. Mást nem is tehettek volna, mert a munka törvénykönyve tiltja a szexuális orientáción alapuló diszkriminációt.

A vállalat döntése azonnal óriási felháborodást okozott a homofób lengyel közvéleményben, és a férfi esete miatt bojkottot is hirdettek az Ikea ellen. A lengyel katolikus egyház egyik püspöke, Ignacy Dec például a férfi bátorságát dicsérte, amiért ki mert állni a hite mellett.

A lengyel állam a történtek után egy évvel úgy döntött, beperli a svéd vállalatot és annak lengyel HR-igazgatjóját, amiért megsértették Komenda vallási szabadsághoz fűződő jogát, írja a Bloomberg.

Marcin Sadus, az ügyészség szóvivője a lengyel PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy álláspontjuk szerint a HR-igazgató előítéletes és önkényes döntést hozott egy olyan alkalmazott ellen, aki “kifejezte a katolikus értékeken alapuló véleményét a melegekről.”

“A munkáltatók – a multinacionális nagyvállalatok is – kötelesek tiszteletben tartani munkavállalóik magánszféráját, beleértve azt, hogy tartózkodjanak az alkalmazottak munkájához nem kapcsolódó, ideológiailag motivált cselekedetektől.”

– mondta Sadus. A szóvivő szerint az Ikeának tiszteletben kell tartania a szólásszabadságot, a lelkiismereti- és vallásszabadságot, és a cég nem diszkriminálhatja az alkalmazottakat a világnézetük alapján.

Az Ikea szóvivője, Anita Ryng megerősítette, hogy eljárás indult a HR-igazgatójuk ellen, aki a vállalat teljes támogatását élvezi.

A lengyel igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro szerint “teljes mértékben botrányos” volt az Ikea döntése, amivel elbocsátották a homofób munkavállalót, és ő utasította az ügyészséget, hogy vizsgálják ki az esetet.

 

 

A miniszter attól fél, az EU Lengyelországra kényszeríti az egyenlő házasságot

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin