Hírek

Az EU a támogatások elvonásával büntetné a lengyel homofóbiát

A varsói pride felvonulói 2019. június 8-án

 

Idén tavaszra közel száz lengyel önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel kinyilvánítják, hogy az ő településük vagy régiójuk mentes az LMBTQ-ideológiától. Ezzel vállalják azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

Az Európai Parlament már tavaly decemberben elítélte Lengyelország úgynevezett “LMBT-mentes zónáit”, most azonban konkrét lépéseket is tesznek. Az Európai Bizottság hivatalos levélben figyelmeztette öt lengyel régió vezetőjét, hogy a homofóbia melletti kiállással búcsút mondhatnak az EU-ból érkező pénzügyi támogatásoknak.

A diplomatikusan fogalmazott levél, amelyről az EUobserver számol be, a koronavírus-járvány utáni gazdaságélénkítő alapot érinti. A bizottság szerint fennáll „a diszkrimináció veszélye” azzal kapcsolatban, hogy hogyan is költenék el ezeket a forrásokat az „LMBT-mentes zónákban” – például olyan vállalkozásokat támogatnának belőle, amelyek elutasítják LMBTQ munkavállalók alkalmazását. Így pedig az EU nem ad pénzt.

Ezért felszólítják az érintett régiók vezetőit, hogy biztosítsák a diszkrimináció-ellenes környezetet, és írásban számoljanak be arról, ezt milyen lépésekkel kívánják elérni. A levelet az Európai Bizottság két főigazgatója, a regionális és várospolitikáért felelős Marc Lemaître, és a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős Joost Korte jegyzi.

„Miközben a lengyel vezetők az EU pénzeit használják, az LMBT-mentes deklarációk azzal járnak, hogy lengyel állampolgárok élnek félelemben amiatt, hogy diszkriminálják őket ezek a hatóságok, vagy más polgárok erőszakot alkalmaznak ellenük, vagy elveszítik az állásukat.”

 

Az erősen homofób hangnem egyébként  a lengyel elnökválasztás egészét áthatja, amit az újraválasztásra készülő jelenlegi elnök, Andrzej Duda is magáévá tett. A homofób gyűlölködés mostanra olyan szintre ért, hogy az Európai Parlament képviselőit is aggasztja. De nem csak őket: a varsói zsidó közösség vezetői is levélben figyelmeztették a lengyel politikusokat, tanuljanak a holokauszt borzalmaiból, és hagyják abba az LMBTQ emberek dehumanizálását.

„Mi, a holokauszt túlélőinek zsidó leszármazottai nem lehetünk közömbösek azokra a szavakra, amelyek megfosztják az LMBTQ személyeket az emberi mivoltuktól. Nem fogadhatjuk el a gyűlöletbeszédet, az előítéleteket, az erőszakot. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy társadalmi csoport méltóságának és emberi mivoltának elvonása, valamint a társadalom többi részében az indokolatlan félelmek felkeltése elkerülhetetlenül tragédiákhoz és pogromokhoz vezet.”

 

 

Már be is tiltották a lengyel reklámot, amelyben meleg pár is szerepelt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin