Nagyvilág

Krakkó új polgármestere lesz az első városvezető, aki részt vesz a pride-on

 

Krakkó újonnan megválasztott polgármestere szeretne részt venni az idei pride felvonuláson – írja a Notes from Poland.

A Donald Tusk miniszterelnök pártjához tartozó Aleksander Miszalski hivatalba lépésének egyik első intézkedése az volt, hogy levelet küldött a krakkói pride szervezőinek. „Érzékeny és toleráns Krakkót szeretnék építeni, amely mindenki otthona és mindenki előtt nyitva áll. A sokszínűség az erősségünk” – írta a polgármester a levélben, melyben kifejezte, hogy részt kíván venni a felvonuláson és aznap a városházán is kitűzik majd a szivárványzászlót.

A felvonulás idén ünnepli 20. évfordulóját és a történelme során a város korábbi, 2002 óta regnáló polgármestere egyszer sem csatlakozott, bár 2021-ben hivatalos védnöke volt a rendezvénynek.

Miszalski 2021-ben elítélte Małopolska vajdaság (ahol Krakkó is található) döntését, mely szerint „LMBT mentes zónává” alakul. A döntést hamar visszavonták, miután veszélybe kerültek az uniós pénzforrások miatta.

A hangos LMBTQ ellenes propagandát és uszítást folytató jobboldali kormány leváltása előtt Donald Tusk több ígéretet is tett az LMBTQ közösség felé, például a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetéséről. A hatalomra kerülése után lassan elindultak a változások az országban, például szigorítanának a gyűlöletbeszéd büntetésén és az új esélyegyenlőségi miniszter is ígéretet tett a queer fiatalok védelmére.

A krakkói pride felvonulást május 18-án tervezik megtartani.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin