Hírek

Vlagyimir Putyin nem homofób

 

A Kreml álláspontja szerint a homofób kijelentések meglehetősen „szélsőséges megnyilvánulások”, márpedig Vlagyimir Putyin nem tolerálja a szélsőségeket. Erről beszélt a TASZSZ orosz hírügynökségnek az elnöki hivatal szóvivője, Dmitrij Peszkov, amikor rákérdeztek, mit szól ahhoz, hogy egy szivárványos jégkrém kapcsán Jekatyerina Lahova, az orosz parlament felsőházának tagja a horogkereszthez hasonlította a szivárványzászlót.

„Ez talán túlzás. Az elnök nem tűri a szélsőségeket. Ugyanakkor az elnök mindig is Oroszország nemzeti sajátosságait hangsúlyozza, és néhány orosz tagköztársaságban, melyeknek a történelmi gyökerek miatt különleges karakterük van, ezt nem is lehet figyelmen kívül hagyni.”

Ilyen „különleges karakterrel” bír például Csecsenföld is, ahol a helyi hatóságok szerint nincsenek se meleg férfiak, se leszbikus nők, mert a homoszexualitás idegen a csecsen hagyományoktól. De ha mégis lennének, akkor velük azonnal végezne a saját családjuk – az állam által is támogatott becsületgyilkosság létező jelenség a régióban.

Amikor Peszkovot az HBO csecsenföldi melegüldözést feldolgozó sorozatáról kérdezték, azt válaszolta, hogy a Kremlnek jobb dolga is akad, mint tévéműsorokat nézni, és hogy ennél a témánál (értsd: koncentrációs táborba zárva kínoztak és gyilkoltak meleg férfiakat) vannak sokkal fontosabb ügyek is. Egyúttal felszólította az újságírókat a nem homofób elnök szóvivője, hogy ne foglalkozzanak különösebben a sorozattal.

Peszkov megismételte, Vlagyimir Putyin már többször nyilvánvalóvá tette, hogy tiszteli az LMBTQ jogokat Oroszországban.

 

 

Az orosz hatóságok nem találták semmi nyomát a csecsenföldi melegüldözésnek

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb