Hírek

Újabb melegellenes terror kezdődik Csecsenföldön

2017 tavaszán sokkolta a nemzetközi közvéleményt, hogy az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön valóságos pogromot indítottak az LMBTQ közösség tagjai, azon belül is elsősorban a meleg férfiak ellen. Sorra tűntek el az áldozatok. Sokakat koncentrációs táborokban kínoztak akár hetekig, hónapokig és többen bele is haltak a szenvedésbe.

A melegellenes terror élén már akkor is az elnök, Ramzan Kadirov állt, aki felszólította a csecsen családokat, hogy saját kézzel gyilkolják meg meleg hozzátartozóikat. “Ha élnek is közöttünk ilyen emberek [ti. homoszexuálisok], én mondom, a rokonaik nem engedik, hogy így éljenek. Nem engedi a hitünk, a mentalitásunk, a hagyományaink és szokásaink miatt sem” – nyilatkozta Kadirov.

Ramzan Kadirov

Bár több meleg férfinak is sikerült Oroszország más régiójába, vagy nyugatra menekülni és ezt követően beszámolni az odahaza zajló eseményekről, ennek ellenére az orosz hatóságok által tavaly májusban lezárt nyomozás nem találta nyomát a melegek üldöztetésének

Az orosz nyelvű közösségi média-aktivitás alapján úgy tűnik, újabb tisztogatás van készülőben. A V Kontaktye (magyarul Kapcsolatban) oldalon LMBTQ aktivisták felhívást tettek közzé, amelyben sürgetnek minden, még Csecsenföldön tartózkodó meleg férfit, hogy amint tehetik, hagyják el a köztársaság területét.

Kérünk Titeket, hogy forduljatok aktivistákhoz, a médiához, vagy segíteni tudó barátokhoz” – olvasható az üzenetben, amelyben egy telefonszámot is megadtak.

Az Orosz LMBT Szövetség szóvivője, Mihail Tumaszov az angol nyelvű GayStarNews-nak elmondta, hogy a meleg férfiakat sújtó fenyegetések soha nem szűntek meg teljesen, de a hatóságok az elmúlt hetekben érezhetően aktívabbá váltak, amely annak jele, hogy a terror újabb hulláma közeledik.

A szervezet folyamatosan gyűjt adományokat (étel, ruha, továbbá szállás és pszichológusi támogatás) a Csecsenföldről érkező menekültek számára. Aki maga is segíteni szeretne, itt teheti meg.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin