Hírek

Az orosz hatóságok nem találták semmi nyomát a csecsenföldi melegüldözésnek

Az orosz igazságügyi miniszter, Alexander Konovalov az ENSZ képviselőinek beszámolt arról, hogy lefolytatták a nyomozást a tavalyi csecsenföldi melegüldözések ügyében.

 

 

Mint ismeretes, tavaly áprilisban kezdett foglalkozni a nemzetközi sajtó a Novaja Gazeta ellenzéki orosz napilap hírével, amely szerint tucatjával tüntetik el a meleg férfiakat Csecsenföld utcáiról a helyi hatóságok. Orosz jogvédők értesülése szerint a rendfenntartók begyűjtenek minden 16-65 év közötti, „nem tradicionális szexuális orientációjú” férfit. A tudósítások egyre borzalmasabb esetekről szóltak, koncentrációs táborokat idéző körülményekről, megkínzott és eltűnt személyekről.

Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov tagadta, hogy bármi ilyesmi történt volna, sőt, kijelentette, melegek eleve nem élnek Csecsenföldön – és ha mégis élnének, rokonaik már csak a család becsülete miatt is rég megölték volna őket. Az Interfax orosz hírügynökség tudósítása szerint az igazságügyi miniszter szavai most erre erősítettek rá:

„A nyomozás eredményei azt mutatják, hogy nem történtek ilyen jellegű incidensek. Még csak LMBTQ személyek sincsenek Csecsenföldön. Egyet sem sikerült találnunk. Természetesen az a legfontosabb, hogy az emberi jogok megsértéséről szóló állításokat teljeskörűen tisztázzuk. De biztos vagyok abban, hogy ez most megtörtént, ahogy megtörténik a többi elkövetett bűncselekmény esetében is.”

Igor Kocsetkov, az oroszországi LMBTQ-hálózat vezetője egy hónapja azt nyilatkozta a Novaja Gazetának, hogy csak ők 114 olyan csecsenföldi személynek segítettek eddig, akit valamilyen diszkrimináció ért szülőföldjén. LMBTQ csoportok szerint tavaly legalább kétszáz embert zártak titkos börtönökbe, ahol bántalmazták, megkínozták őket, és legalább 26 embert meggyilkoltak.

 

A csecsenföldi eseményekkel részletesen fogalkozó további cikkeinket ITT találjátok.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin