Hírek

A lengyel elnök megtiltaná az örökbefogadást az azonos nemű pároknak

Andrzej Duda

 

Az elnökválasztásra készülő Lengyelországban a jelenlegi államfő, Andrzej Duda is ringbe száll. A névleg független, de valójában a homofóbiával kampányoló nacionalista kormánypárt, a Jog és Igazságosság támogatásával induló Duda a szerdai kampánybeszédében külön foglalkozott az LMBTQ-jogokkal.

Duda szerint az „LMBTQ-ideológia” egy külföldi, megszálló befolyásolási kísérlet, amely aláássa a katolikus Lengyelország hagyományos értékeit. Éppen ezért, valamint „a gyermekek védelme érdekében” megígérte, hogy betiltja az LMBTQ közösség elfogadásáról szóló felvilágosító előadásokat az iskolákban és a közintézményekben, megtiltja az örökbefogadást az azonos nemű pároknak, és betiltja az azonos nemű párok házasságát.

Ez utóbbiak bizonyára jól csengő kampányígéretek a hívek számára, csak hát inkább a nagyotmondás kategóriája: a lengyel alkotmányban már most is az szerepel, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, és jelenleg sem fogadhatnak örökbe gyereket az azonos nemű párok, így nem világos, hogy Duda hogyan is képzeli el a (további) tiltást.

Eközben a kormány az adófizetők pénzét felhasználva olyan cikkeket publikáltat, amelyek a kommunizmushoz és a Szovjetunióhoz hasonlítják az LMBTQ-jogokat. A lengyel igazságügyi minisztérium két cikkért is fizetett a konzervatív Do Rzeczy hetilapnak, amelyekben ezt írják:

„A szovjetek is az elfogadás és a szabadság jelszavai alatt masíroztak, most csupán annyi a különbség, hogy a vörös zászlókat szivárványszínűre cserélték a falakon. Az a céljuk, hogy gyűlöletet szítsanak a más nézeteket vallók ellen.”

A hetilap cikke idézi Marcin Romanowski igazságügyi miniszterhelyettest, aki szerint keresztényüldözés folyik, és ahogy az antiszemitizmust büntetik, úgy a keresztényfóbiát is kellene.

A június 28-án esedékes elnökválasztáson Andrzej Duda egyik legfőbb kihívója az LMBTQ-barát politikát folytató varsói polgármester, Rafal Trzaskowski. A jobbközép Polgári Platform jelöltjét erősen kritizálják a vallási konzervatív csoportok, amiért a varsói iskolákban bevezették az LMBT témákat is érintő érzékenyítő foglalkozásokat. A Reuters tudósítása szerint ennek kapcsán Duda azt mondta:

„A gyermekük szexuális felvilágosítása a szüleik felelőssége. Egyetlen intézmény sem szólhat bele abba, hogyan nevelik a szülők a gyerekeiket.”

Duda győzelme kulcsfontosságú a Jog és Igazságosság számára, ha be akarják betonozni ókonzervatív ideológiájukat, mert a lengyel elnöknek joga van megvétóznia a törvényeket, és előre hozott választásokat is kiírhat. Ugyanakkor a már említett Do Rzeczy hetilap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint mostanra 2,2 százalékra apadt az előnye Trzaskowskival szemben.

 

 

Először szerepel meleg pár lengyel tévéreklámban

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin