Hírek

A lengyel elnök megtiltaná az örökbefogadást az azonos nemű pároknak

Andrzej Duda

 

Az elnökválasztásra készülő Lengyelországban a jelenlegi államfő, Andrzej Duda is ringbe száll. A névleg független, de valójában a homofóbiával kampányoló nacionalista kormánypárt, a Jog és Igazságosság támogatásával induló Duda a szerdai kampánybeszédében külön foglalkozott az LMBTQ-jogokkal.

Duda szerint az „LMBTQ-ideológia” egy külföldi, megszálló befolyásolási kísérlet, amely aláássa a katolikus Lengyelország hagyományos értékeit. Éppen ezért, valamint „a gyermekek védelme érdekében” megígérte, hogy betiltja az LMBTQ közösség elfogadásáról szóló felvilágosító előadásokat az iskolákban és a közintézményekben, megtiltja az örökbefogadást az azonos nemű pároknak, és betiltja az azonos nemű párok házasságát.

Ez utóbbiak bizonyára jól csengő kampányígéretek a hívek számára, csak hát inkább a nagyotmondás kategóriája: a lengyel alkotmányban már most is az szerepel, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, és jelenleg sem fogadhatnak örökbe gyereket az azonos nemű párok, így nem világos, hogy Duda hogyan is képzeli el a (további) tiltást.

Eközben a kormány az adófizetők pénzét felhasználva olyan cikkeket publikáltat, amelyek a kommunizmushoz és a Szovjetunióhoz hasonlítják az LMBTQ-jogokat. A lengyel igazságügyi minisztérium két cikkért is fizetett a konzervatív Do Rzeczy hetilapnak, amelyekben ezt írják:

„A szovjetek is az elfogadás és a szabadság jelszavai alatt masíroztak, most csupán annyi a különbség, hogy a vörös zászlókat szivárványszínűre cserélték a falakon. Az a céljuk, hogy gyűlöletet szítsanak a más nézeteket vallók ellen.”

A hetilap cikke idézi Marcin Romanowski igazságügyi miniszterhelyettest, aki szerint keresztényüldözés folyik, és ahogy az antiszemitizmust büntetik, úgy a keresztényfóbiát is kellene.

A június 28-án esedékes elnökválasztáson Andrzej Duda egyik legfőbb kihívója az LMBTQ-barát politikát folytató varsói polgármester, Rafal Trzaskowski. A jobbközép Polgári Platform jelöltjét erősen kritizálják a vallási konzervatív csoportok, amiért a varsói iskolákban bevezették az LMBT témákat is érintő érzékenyítő foglalkozásokat. A Reuters tudósítása szerint ennek kapcsán Duda azt mondta:

„A gyermekük szexuális felvilágosítása a szüleik felelőssége. Egyetlen intézmény sem szólhat bele abba, hogyan nevelik a szülők a gyerekeiket.”

Duda győzelme kulcsfontosságú a Jog és Igazságosság számára, ha be akarják betonozni ókonzervatív ideológiájukat, mert a lengyel elnöknek joga van megvétóznia a törvényeket, és előre hozott választásokat is kiírhat. Ugyanakkor a már említett Do Rzeczy hetilap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint mostanra 2,2 százalékra apadt az előnye Trzaskowskival szemben.

 

 

Először szerepel meleg pár lengyel tévéreklámban

 

 

hirdetés
Previous post

Titokban rögzített szexet árult az OnlyFans oldalán, rács mögé került az Insta-huszár

Next post

Kirúgták a chicagói tüntetésen buzizó rendőrt